Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett besvärande tjat

Yemana Gebreab från Eritrea besökte utrikesdepartementet under tre timmar på tisdagen.

Annons

Han anses vara en av de närmaste rådgivarna till president Isaias Afwerki och den regim som håller svensken Dawit Isaak fängslad.

Hela mötet handlade uppenbarligen inte om Dawit Isaak. Enligt Gebreab själv handlade det också om de regionala konflikterna i området, till exempel i Sudan och Somalia.

Utrikesdepartementets taktik har hittills varit att tala med regimen utan att ställa till med något väsen om det. Tyst diplomati.

Det är normalt en rätt bra metod för att lösa problem mellan två länder. Men Eritrea är inte vilket land som helst.

Landet fick sin självständighet efter ett över 30 år långt krig med Etiopien. I början av kriget styrdes Etiopien av en konservativ kejsarregim. I slutet av kriget styrdes Etiopien av den kommunistiske diktatorn Mengistu Haile Mariam, som ledde en av de värsta slaktarregimerna i Afrika.

I relationerna med Sverige finns en historisk belastning. Sverige var under många år minst sagt avvaktande till eritreansk självständighet. Sverige har historiska band med arvfienden Etiopien. Bland annat var det en svensk som byggde upp Etiopiens flygvapen. Och konflikten med Etiopien spelar fortfarande en avgörande roll för den eritreanska regimens agerande.

Inget av detta är någon ursäkt för att regeringen i Eritrea i praktiken har stulit självständigheten från sitt eget folk. Det eritreanska folket får inte välja sina ledare och får inte läsa om sådant som regimen anser vara obehagligt. Eritrea anses vara en av de hårdaste diktaturerna i världen. Men vi måste förstå Eritreas historia, för att kunna agera för Dawit Isaak.

Eritrea må strunta i vad lilla Sverige tycker. Men ett sätt är att internationalisera frågan så mycket som det över huvud taget går. De båda riksdagsledamöterna Mats Johansson och Cecilia Wigström föreslår i en debattartikel i Svenska Dagbladet att Margot Wallström, som numera tjänstgör inom FN-systemet, skulle kunna spela en roll.

Självklart måste också EU agera mer kraftfullt. Dels genom att använda bistånd som påtryckningsmedel. Dels genom att påverka andra länder att ta upp fallet Dawit Isaak. Eritreanska företrädare ska få uppleva ett besvärande tjat om Dawit Isaak från så många länder som möjligt.

Mer läsning

Annons