Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett byte till vargarna

Avgå! I går kom uppmaningen från partiledaren Mona Sahlin. Riktad till Socialdemokraternas partistyrelse och alltså henne själv.

Annons

Det socialdemokratiska partiet har precis börjat sin långa och plågsamma vandring mot en ny tid efter det historiska katastrofvalet. Det viktigaste interna verktyget är partiets kriskommission som ska vända, bända, vrida, lufta och grilla all den gamla politiken för att efter denna skärseld peka ut vägen, om inte till paradiset, så i alla fall till en ny politik.

Partiledaren och hennes entourage är de som med rätta ställts vid skampålen efter valnederlaget. Mona Sahlins utspel i går kan närmaste ses som en taktisk manöver för att undvika att de senaste dagarnas kritikstorm från de egna leden inte blåser ikull hela den riggade krisbearbetningen. I detta läge är det smart att kasta ett köttstycke till dem som jagar efter syndabockar. Så funkar vi människor, även frustrerade socialdemokrater.

Socialdemokraternas kris är uppenbar och debatteras friskt offentligt. Borta är partidisciplinen som en gång höll problemen inom familjen, alltså partiet. Det är ett tecken på att förnyelse är möjlig.

Förre ministern Morgan Johansson, medlem i kriskommissionen, pekar ut fyra fatala misstag som partiet begick under valrörelsen: fastighetsskatten, höjd bensinskatt, halverad krogmoms och så mångmiljardsatsningen på sänkta skatter för pensionärer.

Han har förmodligen mycket rätt i det. Socialdemokraterna övergav argumenten mot ”pensionärskatten” i valrörelsens slutspurt, ett tecken på att partitopparna faktiskt inte trodde sig själva. Sådant dubbelspel går inte att komma undan med.

Morgan Johansson pekar också ut en syndabock – Thomas Östros, den tilltänkte finansministern. Han har lite rätt i det. Thomas Östros var allt för blek och reaktiv för att på något sätt matcha Alliansregeringens verklige tungviktare Anders Borg. Men det stora problemet var politiken. Östros var budbäraren för en samlad beslutsvånda och vilsenhet.

Socialdemokraterna är fortfarande inne i krisbearbetningens chockfas. Några har tagit sig samman och kommit längre. Kriskommissionens ledare, Ardalan Shekarabi och Anna Johansson, har formulerat alla de stora frågorna väl. Svaren lär dröja.

Mer läsning

Annons