Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett diffust terroristhot

Annons

Först höjdes den allmänna beredskapen mot terrorism. Vi fick inte veta varför. Sedan sades det att det fanns ett terroristhot mot Göteborg. Vi fick inte veta vad som skulle kunna hända. Bara att det skulle bli fler poliser synliga i Göteborg.

Till slut greps ett antal personer misstänkta för terroristbrott. Givetvis behandlades de som terrorister. Beväpnad polis kom och grep dem, med hårdhänta metoder.

I dag är de släppta. Misstankar kvarstår. Men om det funnits konkreta belägg för att en person tänkte spränga en bomb i Göteborg, så hade personen aldrig släppts. Det handlar alltså diffusa misstankar – eller möjligen ”skvaller” från utländska underrättelsekällor.

Vi skulle också kunna tänka oss ett annat scenario. En bomb sprängs i centrala Göteborg. Människor dödas och lemlästas. Därefter kommer det fram att polisen hade fått upplysningar om att något skulle hända. Visserligen vaga tips. Visserligen inte något som höll för ett ingripande. Och eftersom det var vaga tips, valde polisen att inte ingripa. Det skulle bli ett ramaskri. Chefer hade fått avgå. Vi hade säkert fått en särskild kommission som skulle utreda den klantiga polisen.

Sådan är balansgången för rättsväsendet. Om polisen ingriper för tidigt och för hårt kan det urarta till ett rättsövergrepp. Om den ingriper för lite och för sent kan det leda till en katastrof.

Någon gång framöver måste vi få en offentlig granskning, även av den här typen av misstänkt terrorism. Vad var det som fick polisen att gripa ett antal personer, trots att misstankarna var synnerligen tunna? Fanns det skäl att ha personerna under övervakning? Eller kan det vara så illa att polisen spanade på fel saker? Det sistnämnda kan vara ett väl så allvarligt hot mot säkerheten.

Rättssäkerheten får vi aldrig kompromissa med. Om misstankarna mot dem som greps i Göteborg var felaktiga, ska polisen be om ursäkt. Ordentligt och utan några förbehåll. Av två skäl: Dels för att det är rätt. Dels av hänsyn till landets säkerhet. Den som rekryterar terrorister skulle säkert gärna försöka att värva just en person som blivit gripen och nedtryckt på golvet inför sina egna barn.

Mer läsning

Annons