Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett grekiskt stålbad

Grekland måste göra stora uppoffringar för att undvika katastrofen. I går förmiddag gav landets premiärminister Georgios Papandreou detta budskap direkt till nationen via tv.

Annons

 Nu måste grekerna bereda sig på en helt ny privatekonomi. På eftermiddagen godkände euroländernas finansministrar det räddningspaket, som ska hindra Grekland från ekonomisk kollaps. Landet behöver 120 miljarder euro i lån för att täppa igen de näst intill bottenlösa hålen i statens finanser. Euroländerna kommer att stå för en del, trots ett surt motstånd som försenat insatsen. Tysklands Angela Merkel har in i det längsta hållit emot, väl medveten om tyskarnas ovilja mot att alltid vara med att betala när någon annan slösat.

Euroländerna har inget val. Skulle Greklands fria fall fortsätta, riskerar andra svaga ekonomier att dras ner i avgrunden. På tur står Portugal och Spanien. Den gemensamma valutan euron är det yttersta beviset på EU-projektet, både politiskt och ekonomiskt. Euroländerna ska bli fler, inte färre. Så nu ska Grekland räddas.

Den grekiska härdsmältan är lättförklarad. Staten har varit alla goda gåvors givare. Var tredje arbetande grek jobbar inom offentlig sektor och grundlagen förbjuder uppsägningar. Både de som jobbar och pensionärerna får två extra månadslöner om året i bonus. Det enda som fattats är de stekta sparvarna som flyger rakt in i munnen.

För bra för att vara sant säger allt förnuft. Gårdagens besked från den grekiska regeringen om ta bort bonuslönerna, öka pensionsåldern till 60 år, frysa lönerna och höja momsen, kom som en kalldusch. Inte oväntad men lika fullt iskall. Grekland är inget rikt land och många greker är fattiga. De hårda tagen kommer att drabba även dem som inte tillhör den privilegierade offentliganställda kasten.

En del bedömare talar om att det kommer att ta tio år innan landets finanser kommit upp till den nivå som eurosamarbetet kräver.

Facken hotar nu med massprotester. Frustrationen måste få utlopp, helt klart, och den relativt unga demokratin kommer att prövas hårt. Det vi kan göra är att stötta den sunda delen av ekonomin. Grekland är ett fantastiskt turistland. Alla de tusentals småföretag som tar hand om besökare är en grund

Mer läsning

Annons