Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett kalas vi kan vara utan

Annons

I dag är det en kalasdag i Storbritannien. Themsen fylls av tusentals båtar som en hyllning till 60-årsjubilerande drottning Elizabeth. Detta sker anno 2012.

Den brittiska drottningen är mycket populär bland sina undersåtar visar färska mätningar. Faktum är att även en del svenskar gillar henne mer än Carl XVI Gustaf, enligt SOM-institutets rapport i våras. Å andra sidan var just dessa tillfrågade republikaner, så det gills inte riktigt.

Elizabetgh II seglar numera i frisk medvind. Annat var det 90-talet, då barnen skilde sig och hon själv kritiserades för sitt kalla sätt att utåt hantera ex-svärdottern Dianas död.

Drottningen tar sitt ärvda uppdrag på allvar och håller stånd mot moderna krav på att ställa upp på både det ena och det andra för att göra sig populär. Uppenbarligen fungerar den affärsidén på hemmaplan.

Monarkier är en av vår tids självmotsägelser. I Europa har folkstyre varit det självklara målet för åratal av strid för mänskliga rättigheter. Samtidigt har några av de mesta stabila demokratierna valt att behålla ett statsskick från förr: Sverige, Danmark, Norge, Nederländerna och Storbritannien.

I Storbritannien pågår en folkinsamling för att ge monarken en jubileumspresent, en egen båt. Inte vilken båt som helst utan en yacht för 600 miljoner kronor, till en person som har en privat förmögenhet på 3,5 miljarder kronor. En hyllning till den tid som flytt, då Storbritannien var en sjöfararnation med både krig och handel som mål.

Drottning Elizabeth är inte bara mottagare. Britterna får en present också, extra lediga dagar för att kunna delta i kalasandet. Regeringen lär bita sig i läppen. Ledigheter är inte direkt någon hjälp för landets ekonomi.

Drottningjubileet visar många symptom på att monarkin inte är ett styrelseskick i tiden.

Mer läsning

Annons