Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett liv utan Facebook?

Facebook har nu en halv miljard medlemmar, enligt företaget.
Å ena sidan är det en möjlighet att hålla kontakt med gamla och nyfunna vänner.

Annons

Å andra sidan utgör Facebook ett register med över en halv miljard människor. Det är långt ifrån alla som tänker på att de kommentarer de skriver, de bilder de lägger ut och den privata information som finns med, utgör ett gigantiskt register över privata förhållanden.

Den som är klok aktar sig för att lägga ut vad som helst på Facebook. Att skriva en rad på Facebook är inte som att skriva en lapp till en kompis.

Det har börjat bli rutin hos arbetsgivare att kolla vad som finns på nätet om personer som söker jobb. En oförsiktig kommentar, ett tokig bild eller en händelse som beskrivs summariskt på en hemsida, kan leda till att personen aldrig blir kallad till en intervju. Det har hänt att folk har fått sparken på grund av vad de har skrivit på nätet – även i Örebro län.

I villkoren för medlemskap på Facebook ingår att det är Facebook som äger bilder och information som du lägger in. Naturligtvis är syftet i första hand kommersiellt, att kunna rikta reklam till rätt person.

Det började med en idé på Harvarduniversitetet i USA. En skolkatalog på nätet – som sedan växte.

Grundaren Mark Zuckenberg studerade psykologi på Harvard. Och de kunskaperna har han naturligtvis utnyttjat. Målet är att användarna ska få ständigt nya ”aha-upplevelser”. Den som lämnar Facebook får påminnelser om vad han eller hon har missat. Det ska ge en ”å, nej”-upplevelse.

I skuggan av Facebooks framgångar växer även andra tjänster fram, som hjälper folk att radera sina konton hos Facebook och andra sociala medier.

När George Orwell publicerade sin roman 1984 handlade det om att ”storebror” staten skulle kontrollera människors liv in i minsta detalj. Och visst finns det många exempel på statlig övervakning som borde ifrågasättas. Men underskatta inte möjligheten för ”lillebror” (företag och privatpersoner) att se vad du gör. Sådant som du tycker är oförargligt i dag, kan framstå som väldigt pinsamt om tio eller 15 år.

Facebook har snabbt växt till en gigantisk institution. Att reglera statlig övervakning kan vara knivigt nog. Att reglera rätten till integritet i ett nätverk som omfattar hela världen, är en jätteutmaning. Men det är en utmaning som någon borde anta.

Mer läsning

Annons