Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett mer flexibelt arbetsliv

Regeringen slopar avdraget för pensionssparande. Det är bra. Men räkna med motstånd!

Annons

Människor ska naturligtvis kunna spara till vad de vill, till exempel till en trygg pension. Men det är ingen självklarhet att pensionssparande ska leda till att du får lägre skatt, speciellt som det blir särskilt förmånligt för dem som har höga inkomster. Det är framför allt de som betalar statlig skatt som har glädje av avdraget.

Ännu i dag är pension vid 65 års ålder en norm för många människor. Men det är fel av flera olika skäl. Det sker en demografisk förändring som innebär att fler människor måste arbeta längre upp i åren.

Men det handlar också om hur vi ser på vårt liv. Om du är 67, 73 eller 79 år gammal och fortfarande vill göra en arbetsinsats. Ja, då ska vi naturligtvis ha system som uppmuntrar det.

Ett förmånligt pensionssparande pekar i en helt annan riktning. Så här skriver till exempel bankjätten SEB i sin reklam. ”Vi lever längre och vill gå i pension tidigare. Om vi inte sparar privat till vår pension kan ekvationen vara svår att få ihop.”

Staten subventionerar alltså människor, för att ge dem möjlighet att lämna arbetslivet. Men samhällsekonomins behov är det rakt motsatta.

Miljontals löntagare har ett privat pensionssparande. Det kan vara irriterande att förlora ett avdrag. Men om dagens pensionssparare vill att det ska finnas tillräckliga skatteintäkter för att betala lönen till vårdbiträden och annan personal inom äldreomsorgen i framtiden. Då ligger det i deras intresse att reformera de ekonomiska styrsystemen i riktning mot ett längre arbetsliv – och ett mer flexibelt arbetsliv.

En annan detalj i Anders Borgs planer är att återigen höja skatten på alkohol och tobak. Anders Borg fick frågan om ”moralism” på torsdagens presskonferens.

Finansministern svarade att det inte är moralism att konstatera att alkoholen kan ge sociala och hälsomässiga bekymmer. Tänka sig. En moderat finansminister talar om alkoholens skadeverkningar. Det kan vi gärna se mer av.

Mer läsning

Annons