Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett offer för många

Annons
ILLUSTRATION: TECKNAR-OLLE.

Håkan Juholt är ett offer. För drevet från massmedia som nosar upp varenda reseräkning han gjort. Och för dem av det egna partifolket som läcker ofördelaktiga uppgifter om hans göranden. Han är också ett offer för aningslöshet från sina vänner inom Socialdemokraterna.

I går kom besked från åklagaren att förundersökningen om de felaktiga hyresbidragen läggs ner. Partiets verksställande utskott gav också sitt fulla stöd till partiledaren. Håkan Juholt kunde dra två djupa suckar av lättnad, bad för tusende gången om ursäkt och svor på att göra allt för att reparera skadorna han tillfogat partiet.

Drevet går. Det är en bild som ger rysningar – en person som inte har en chans att värja sig när flocken som jagar honom eller henne hela tiden utökas och hela tiden närmar sig. Det är på så sätt Håkan Juholt är ett offer, oavsett eventuell skuld i själva saken.

Drev är otäcka för den som jagas. Men de är också oundvikliga med den logik som gäller i dagens snabba nyhetsflöde. Alla media vill vara först med det senaste. Det finns också ett stort sunt allmänintresse för nyheter runt ledaren för Sveriges största parti.

Massmedia är inte ensamma i denna jakt. Många inom socialdemokratin har också varit med.Den enkla förklaringen är, att det finns en hel del inom partiet som antingen inte gillar Håkan Juholts politik eller honom som person. Hans väg till partiledarposten var allt annat än spikrak.

Det finns en tredje, ofrivillig, part bakom drevet. Det är Håkan Juholt själv och hans entourage. Alla politiker vet i dag att lik i garderoben förr eller senare börjar spöka. Det enda rätta hade varit att han och hans närmaste direkt efter valet i mars -  i detalj –  hade gått igenom allt det som de vet kan utlösa skandaler.

Den som frivilligt serverar sina brister blir för det mesta förlåten. Hade Juholt Co ägnat sig åt profylaktisk krishantering hade det varit ett tecken på professionalitet och varit bra för trovärdigheten. Ingen människa är perfekt.Skuggan faller också på partiets valberedning, som givetvis skulle ha tagit sig tid att nagelfara sin kandidat, särskilt som han inte tillhörde det absoluta toppskiktet inom partiet, de som är medvetna om att slarvfel snabbt kan byta skepnad och bli till en demon.

På så sätt är Juholt-skandalen helt onödig, och Håkan Juholt ett offer för sin egen och sina närmastes obetänksamhet och brist på omdöme.

Mer läsning

Annons