Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett osunt slöseri

Sent ska syndaren vakna. Inom kommunledningen i Örebro kände man redan förra året till konkreta misstankar om korruption inom det kommunala fastighetsbolaget KFÖ. Ändå avstod ledningen från att polisanmäla eller att göra en egen utredning. De högsta ansvariga nöjde sig med att de anklagade svor sig fria.

Annons

NA skriver i dag om dessa misstankar om mutor; att anställda på KFÖ skulle ha fått jobb utförda i sina hem av företag som hade avtal med kommunen.

NA berättade i går om det hemsnickrade avtal som en anställd på KFÖ fixat till med en byggfirma, ett avtal som var fel på alla sätt och ett brott mot de lagar som styr kommunernas upphandling.

Byggfirmans avtal med kommunen är ett brott mot lagen. Mutmisstankarna blev aldrig ordentligt utredda. Tidigare har NA berättat om andra brott mot upphandlingslagen som skett i KFÖ. Alla dessa summerar ihop till en osund kompiskultur inom ett verksamhet som handskas med skattepengar.

Det finns alltid risk för att förtroende missbrukas och att enskilda anställda begår fel. Kommuner är på intet sätt förskonade. Det allvarliga i Örebro kommun är ledningens överslätande attityd mot dessa oegentligheter. Dessutom har NA avslöjat en okunnighet om lagen hos höga tjänstemän.

Den förre chefen för KFÖ, Mats Brantsberg, vill inte svara direkt på NA:s frågor utan hänvisar till den nytillträdda chefen. Mats Brantsbergs inställning är obegriplig. Han har visserligen slutat på sitt gamla jobb, men som högste chef har han, eller i detta fall, hade han, betalt för att ta ansvar även när det blir obehagligt. I detta ingår att ge svar på frågor, om det så måste bli ”jag vet inte”

Örebroarna har rätt att kräva att kommunen sköter sin upphandling och sina byggavtal oklanderligt. Lagarna ger inget tolkningsutrymme enligt de experter NA pratat med. På så sätt är det väldigt lätt att hålla sig till reglerna.

En rad av de felaktiga avtal som NA avslöjat ska nu utredas. Det är givetvis bra. Men det är bedrövligt att det inte funnits rutiner för att stoppa eller upptäcka detta slöseri med pengar tidigare.

Det är nu ett klart uppdrag för den högsta politiska ledningen att ta ansvar för att rensa bort denna låt-gå-attityd bland de som ska förvalta våra skattepengar.

Syndarna får se till att vakna i tid i framtiden.

Mer läsning

Annons