Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett parti som behöver terapi

Annons

Det är terapi Socialdemokraterna behöver, inte bättre opinionssiffror. Terapin handlar om att vänja medlemmarna vid att S inte längre är det självklart största partiet.

Partisekreteraren Carin Jämtin ska nu leda Socialdemokraterna fram till att en mer permanent lösning har uppnåtts. Men hon framhåller att hon inte betraktar sig som en tillförordnad ordförande.

Alternativet hade varit att Håkan Juholt skulle sitta kvar som ordförande fram till en extra kongress. Det hade varit detsamma som att låta partiet stå utan ledning. En avgående partiledare har inget mandat att göra något.

Carin Jämtin är däremot vald som partisekreterare – och har ett mandat.

Även som ett oppositionsparti med ett förhållandevis svagt väljarstöd kan Socialdemokraterna utöva inflytande över svensk politik. Den senaste mandatperioden har Socialdemokraterna haft mer att säga till om än under den förra, eftersom regeringen vid ett par tillfällen gjort upp med Socialdemokraterna.

Även som ett mindre parti kan Socialdemokraterna bli ett regeringsparti. Men det är inte längre en självklarhet att en socialdemokrat är statsminister i en sådan regering. Tillsammans kan Vänsterpartiet och Miljöpartiet bli större än Socialdemokraterna redan i nästa val.

Det värsta den nya socialdemokratiska ledningen kan göra är att låtsas som om partiet av naturen är ett 45-procentsparti – och att alla valresultat sedan slutet av 90-talet är en tillfällig svacka. Tvärtom måste partiledningen inpränta att varje röst ska förtjänas. Den tid är förbi då en stor del av svenska folket röstade på Socialdemokraterna, bara för att det ”ska vara så”. Den riktigt stora utmaningen är att nå ut med det budskapet till de egna medlemmarna – och kombinera det med en politik som inte slirar.

Mer läsning

Annons