Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett skrämmande kort steg

Vad tycker du om att nazisterna mördade Europas romer? Att de i princip hade rätt, men att de tog i lite för hårt?

Annons

På måndagen inleddes Örebroveckan för mänskliga rättigheter. Bland annat med en utställning om romerna under Förintelsen.

Det är accepterat i rätt breda grupper att uttrycka sig nedsättande om ”zigenare” som grupp. På öppet nazistiska hemsidor sprids rasismen. På Sverigedemokraternas inofficiella hemsida Avpixlat ligger den öppna rasismen i kommentarsfälten. Här är några kommentarer som låg på Avpixlat på måndagen: ”Zigenare är och förblir tjuvar det är allt skolbarnen behöver veta”. ”Enda man behöver veta om zigenare är att hålla hårt i plånboken”. ”Dom zigenare jag känner i Sverige är mycket rika och dom har aldrig jobbat dom köper billigt skräp och säljer det dyrt till godtrogna svenskar.”

Det är oklart vad skribenterna ovan vill göra med romer i Sverige. Någon av dem vill uppenbarligen att alla skolbarn ska få lära sig att romer ”är och förblir tjuvar”. Ungefär som när tyska skolbarn fick lära sig att judar var Tysklands fiender.

En central del av den nazistiska ideologin var den kollektiva skulden. Om du var jude eller rom var du per definition en fiende till Tyskland.

Nyligen kom ett besked från diskrimineringsombudsmannen. Det var diskriminering när romen Diana Nyman blev vägrad att äta frukost på hotell Sheraton i Stockholm. Det blir extra pinsamt för Sheraton eftersom hon bodde på hotellet som regeringens gäst.

Det finns ett samband mellan de idiotiska kommentarerna på Avpixlat och ett av de finare hotellen i Stockholm.

Du har rätt att bli betraktad som individ, att inte dömas bara för att du råkar födas i ett visst land eller en viss folkgrupp.

Steget mellan att utpeka alla romer som tjuvar och att förespråka att alla romer ska arresteras är kort. Skrämmande kort! Och om de ändå inte duger till något annat än att sitta i fängelse. Varför inte ta ett steg till?

Mer läsning

Annons