Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett vapen i en dansk valrörelse

Annons
Vapen i valrörelsen. Dansk Folkeparti vill dela ut pepparspray till alla över 65. Arkivbild: Malin Hoelstad/Scanpix

I dag går Danmark till val. I slutskedet av valrörelsen kom ett desperat utspel. Det populistiska Dansk Folkeparti föreslår att alla över 65 år ska få gratis pepparsprej.

Bilden av en ängslig pensionär som möter unga (och får man förmoda, utländska) ligister ska vinna röster åt partiet. Så är det tänkt att det ska fungera.

Det behöver inte nödvändigtvis bli ett katastrofval för Dansk Folkeparti i andelen röster. Men allt talar för att partiet är på väg att marginaliseras, att det går från att ha varit en del av regeringsunderlaget till att bli ett litet parti någonstans i utkanten som ingen bryr sig om.

Utspelet om pepparsprej är ett tecken på att invandringen är på väg att graderas ner på den politiska dagordningen. Nu är det i stället ekonomin som står i centrum. Det är ett försök att ta initiativet.

Visserligen är pensionärer en grupp som är orolig över att bli utsatt för brott, både i Sverige och i Danmark. Men det är inte äldre som löper störst risk att utsättas för överfall, vare sig i Sverige eller i Danmark.

Pepparsprej är trots allt ett vapen. Om staten nu delar ut pepparsprej vitt och brett för att förebygga brott, kan ju vapnet användas även av brottslingar. Den som vill råna en pensionär har i pepparsprejen ett utmärkt redskap. Det finns ju inga garantier för att det bara är ”the good guys” som skaffar pepparsprej, speciellt inte om det delas ut till alla över en viss ålder. Om både ligisten och pensionären har pepparsprej blir det den som ”drar snabbast” som vinner – alltså förmodligen inte pensionären.

Hur svarar Dansk Folkeparti på det? Jo, det ska ju vara olagligt att använda pepparsprej vid överfall. Morsning!

Den danska juridikprofessorn Eva Smith pekar på ytterligare en komplikation i en intervju med den danska nyhetsbyrån Ritzau. Säg att en pensionär blir rädd av att möta en grupp ungdomar på gatan – och använder sin pepparsprej. En av ungdomarna ramlar och blir överkörd av en bil. Då kan pensionären drabbas av höga skadestånd. Det som skulle skydda pensionären från att bli bestulen, kommer i stället att leda till ekonomisk ruin.

Nu är det inte sakliga argument som är viktiga för Dansk Folkeparti, utan den mediala ögonblicksbilden – partiet som vill ta krafttag mot brottslighet. Pepparsprej är en konkret åtgärd. Alla kan se den lilla sprejburken framför sig. Det spelar liksom ingen roll att den är kontraproduktiv.

Men den typen av symbolpolitik har lett till att det trasslat till sig för Danmark den senaste tiden. Dansk folkeparti krävde att gränskontrollerna till Sverige och Tyskland skulle återinföras.

Den danska regeringen gick med på att anställa tullare som skulle placeras ut vid gränserna. Regeringen försökte tona ner betydelsen av de nya tullarna. Men det gjorde inte Dansk Folkeparti. Så nu hårdgranskas Danmark av EU-kommissionen.

Det konservativa partiet, som ingår i regeringskoalitionen, har öppet tagit ställning mot ett fortsatt samarbete med Dansk Folkeparti.

Många danska väljare anser att Dansk Folkeparti har fått ett alltför stort inflytande. Vi får se efter dagens val om det blir ändring på det.

Mer läsning

Annons