Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-flaggan som symbol för frihet i Ukraina

Annons
Symbol för frihet. För många människor i Ukraina är EU-flaggan inte en symbol för byråkrati, utan för demokrati och marknadsekonomi. Arkivfoto: Ivan Sekretarev/Scanpix-AP

I Ukraina viftar nu demonstranter med EU-flaggor som en frihetssymbol. Demonstranterna i Ukraina är en påminnelse till både politiker och opinion i de gamla EU-länderna om varför EU finns.

När motståndsrörelser från en rad länder i det tyskockuperade Europa samlades för ett möte i slutskedet av andra världskriget, var det inte europeiska byråkrater, gemensamma mjölkpriser eller ens det svenska snuset som stod på dagordningen (även om vi ibland kan tro att det är världens viktigaste fråga). Den viktigaste frågan var: Hur ska ett nytt krig i Europa förhindras? Hur ska demokrati och frihet säkras? Och svaret var: Tyskland måste integreras med resten av Europa, i någon form av politisk union. Och när detta samarbete konkretiserades blev det rad gemensamma regler. Till exempel gemensamma mjölkpriser, förbud mot snus, gemensamma säkerhetsregler för gräsklippare och några tusen byråkrater som skulle kontrollera att reglerna följdes.

Varken svenska byråkrater eller den svenska regeringen förstod vad som hände. När kol- och stålunionen bildades på 50-talet nöjde sig UD med att skicka ett meddelande till stålindustrins branschorganisation. UD fattade inte – eller ville inte fatta – att detta var ett första steg mot ett omfattande politiskt och ekonomiskt samarbete.

Det är lätt att glömma EU:s ursprung, när det pågår intensiva förhandlingar om snus, jordbrukspolitik eller EU:s budget. Men då och då kommer påminnelserna om vad EU handlar om. När länder som Spanien, Portugal och Grekland demokratiserades knackade de på dörren till EU. När länderna i Öst- och Centraleuropa blev fria från sovjetisk dominans sökte de sig till EU. Efter hand som krigen på Balkan tog slut sökte sig land efter land till EU. Två av dem, Slovenien och Kroatien, är redan fullvärdiga medlemmar.

Även om Ukraina i dag skulle frige oppositionsledaren Julia Tymosjenko från fängelset och underteckna ett associationsavtal med EU, så kommer det att dröja år innan förhandlingar om medlemskap ens kan komma i gång. En del av dagens medlemsländer kommer att vrida sig som maskar innan de säger ja till sådana förhandlingar. Men till slut kommer de sannolikt ändå att säga ja. För alternativen är så mycket sämre.

För de människor i Ukraina som demonstrerar med ukrainska flaggor och EU-flaggor, står EU för en färdriktning västerut. Alternativet är att vända sig till Ryssland, en korrupt diktatur som bygger sin ekonomi på råvaruexport.

Ryssland gör allt för att låsa in Ukraina. Tidigare i år kom de ryska myndigheterna – som av en tillfällighet – på att de ukrainska chokladpralinerna var både felmärkta och cancerframkallande. Alltså stoppades all import av ukrainsk choklad. Och ett tag genomförde de ryska myndigheterna så hårda kontroller av all ukrainsk import att handeln i praktiken stoppades.

Den sittande presidenten i Ukraina, Viktor Janukovitj, försöker gå den ryske presidenten Putin till mötes, samtidigt som han gör EU-vänliga uttalanden. Men demonstranterna kräver konkreta steg – att Ukraina undertecknar det associationsavtal med EU som ligger på bordet.

Mer läsning

Annons