Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU viktigare än säkerhetsrådet

Både Carl Bildt och Göran Persson ska hjälpa regeringen så att Sverige får en plats i FN:s säkerhetsråd. Men egentligen: Varför då?

Annons

FN:s säkerhetsråd har omfattande befogenheter. Säkerhetsrådet kan till exempel fatta beslut att driva igenom sin vilja ”med alla nödvändiga medel”. Det är en omskrivning för att gå i krig. Säkerhetsrådet kan besluta att ett land ska utsättas för ekonomiska sanktioner.

Här skulle då Sverige kunna spela en roll, tänker sig regeringen. Även regeringen Reinfeldt hade för övrigt som mål att Sverige skulle få en plats i säkerhetsrådet.

Det fanns en tid – strax efter det kalla kriget – då säkerhetsrådet började fungera som det var tänkt. Säkerhetsrådet kunde till exempel enas om att den irakiska ockupationen av Kuwait skulle upphävas ”med alla nödvändiga medel”. Men nu har vi återigen ett kallt krig. Den bistra sanningen är att FN spelar en mycket begränsad roll i arbetet för att lösa den så förödande konflikten i Syrien. Däremot spelar FN en roll för att ta hand om konsekvenserna i form av miljontals flyktingar.

När Irak invaderade Kuwait 1990 och när krigen på Balkan inleddes 1991 var EU-länderna dåligt samordnade. I dag är samordningen betydligt bättre. Det finns en gemensam utrikestjänst. Federica Mogherini från Italien är utrikespolitisk talesperson med dubbla roller, dels vice ordförande i EU-kommissionen och dels ordförande i mötena med EU:s utrikesministrar.

Det är EU snarare än FN:s säkerhetsråd som Sverige bör satsa på. EU är en stormakt i sig. Två av medlemsländerna, Frankrike och Storbritannien, är permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd. Under Carl Bildts tid vid makten blev Sverige ett av de länder som hade störst inflytande över EU:s utrikespolitik, enligt en brittisk tankesmedja. EU-spåret är möjligen mindre flärdfullt än FN:s säkerhetsråd. Men det är ju resultaten som räknas, inte symbolerna.

Mer läsning

Annons