Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europa är alltför beroende av flyg

Ett intensivt snöfall räckte för att slå ut stora delar av järnvägstrafiken. Och effekten blev långvarig. Den som åker tåg kan fortfarande få lappar från SJ om att tågtrafiken ännu inte har hämtat sig efter vinterns katastrof.

Annons

Men det var ändå ingenting jämfört med det som flygresenärer har upplevt under de senaste dagarna. Ett totalt stopp i nästan hela Europa.

På måndagen diskuterade EU:s transportministrar vad som kan göras för flygbolagen. Och det är säkert bra. Men det finns en annan och ännu viktigare fråga.

Hur kan vi få transportsystem i Europa som är mindre sårbara?

Vi är beroende av att transporterna fungerar. De som har obegränsat med pengar kan ta sig fram ändå. Komikern John Cleese tog en taxi till en kostnad av 38 000 kronor. För oss andra är det inte ett realistiskt alternativ. Lägg därtill vilka effekter ett långvarigt flygstopp skulle få på den ekonomiska tillväxten. Ett företag måste kunna skicka och ta emot varor.

Flyget är överlägset när det gäller snabbhet. Men är det så överlägset att tåget aldrig kan konkurrera?

Så behöver det inte vara.

Kan du gå ombord på ett nattåg i Örebro, Hallsberg eller Stockholm och anlända till Bryssel eller Paris morgonen därpå, skulle tåget kunna konkurrera med flyget. Och vi skulle inte vara så ensidigt beroende av ett enda transportmedel för medellånga transporter.

Tågtrafiken i Europa är dåligt integrerad. Det är nationella tågbolag som dominerar i varje land. Olika tekniska system i olika länder lägger dessutom hinder i vägen. Ett tydligt exempel: Öresundstågen måste byta elsystem när de trafikerar sträckan Malmö – Köpenhamn. Inte ens två länder som står varandra så nära som Sverige och Danmark har kunnat enas om ett gemensamt elsystem för tågtrafiken.

Att flygtrafiken i stora delar av Europa har lamslagits har inte hänt sedan andra världskriget.

Oavsett hur bra transportsystem vi har, kan vi knappast undvika kaos, irritation och strandsatta passagerare i oväntade situationer. Men Europa måste eftersträva en större mångfald.

Att vulkanutbrott sprider askmoln över Europa hör dessbättre till ovanligheterna. Men det kan komma andra oförutsedda störningar.

Mer läsning

Annons