Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experiment avslutat

Annons

62,8 procent av väljarna i den nordöstra valkretsen i Örebro utnyttjade sin rösträtt i söndags. I Västra Götaland var det bara 43,1 procent av väljarna som gick och röstade i omvalet – eller ska vi säga nyvalet – till regionfullmäktige.

Valen i söndags var resultatet av klantigheter i valprocessen. Men de kunde också betraktas som ett gigantiskt experiment. För en gångs skull skulle de lokala valen stå för sig själva. Väljarna skulle förmås att gå och rösta utan den draghjälp som kommunal- och landstingsvalen normalt får av att det är val till riksdagen.

Det gick väl så där. I Västra Götaland klart underkänt. I Örebro godkänt, fast ändå ett klart lägre valdeltagande än vad vi är vana vid.

Vi kan naturligtvis säga ”fy” och ”usch” till dem som inte utnyttjade sin rösträtt.

Men egentligen. Varför då? Vi har inte röstplikt i Sverige. Lika väl som det är en demokratisk rättighet att gå och rösta, är det en demokratisk rättighet att avstå om valrörelsen upplevs som irrelevant, om partierna prioriterar fel frågor.

Vissa länder, till exempel Belgien, har röstplikt. Då kliver storebror staten fram och beordrar:

– Engagera dig, medborgare!

Som om det skulle vara en nyckel till medborgerligt engagemang.

Det är önskvärt med ett högt valdeltagande. Att rösta är att utöva makt. Om det till exempel är så att personer med lägre inkomster avstår från att rösta innebär det att de avstår från att utöva den makt de trots allt har. Valet är ett av de få tillfällen där varje person har exakt lika mycket inflytande, oavsett inkomst eller formell maktställning.

Men det är ytterst de politiska partierna som måste driva en valkampanj som engagerar, som känns relevant för de människor vars röster partierna vill värva.

Statsvetaren Sören Holmberg ifrågasätter systemet med omval. Han tycker att valprövningsnämnden ska få befogenhet att ändra mandatfördelningen, om det visar sig att det har slarvats med valproceduren. Nja, även ett sådant förfarande kan leda till problem. Då måste valprövningsnämnden kunna visa med näst intill hundraprocentig säkerhet att ändringen är berättigad, att mandatförändringen verkligen motsvarar avgivna röster. Och det kan bli svårt.

Det som bör prioriteras är snarare det som Folkpartiets Staffan Werme har påtalat – att valprocessen måste bli säkrare. Vi ska inte behöva hamna i lägen där vi diskuterar om valet har varit rättvist eller inte. Vi borde ha ett valsystem som gör att vi slipper att upprepa helgens experiment.

Mer läsning

Annons