Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facebook och Stasi

Annons

Den östtyska säkerhetstjänsten Stasi kartlade detaljer om medborgares liv. En Stasi-akt kunde omfatta så där en 800 eller 1 000 sidor om misstänkta ”statsfiender”.

Max Schrems, som pluggar till advokat vid universitetet i Wien, bestämde sig för att ta reda på hur många sidor information som fanns lagrad om honom på Facebook. Det var inte helt lätt. Facebook satte sig på tvären.

Men till slut gick det. På Facebook fanns 1 225 sidor information om Max Schrems. Mängden information är alltså fullt i klass med Stasi, om inte värre. Olika syften? Javisst. Facebook är en affärsidé, medan Stasi skulle undertrycka opposition mot den kommunistiska regimen i Östtyskland.

Men resultatet är ändå skrämmande likt.

Via Facebook går det att kartlägga en människas intressen, vänkrets, sociala kontakter, köpvanor, resvanor, vad personen läser och politisk uppfattning. Syftet är att kunna rikta reklam till användarna.

Och vad var det Stasi kartlade för att identifiera verkliga eller inbillade statsfiender? Jo, vänkrets, sociala kontakter, köpvanor. resvanor, vad personen läste och naturligtvis politisk uppfattning. Stasi samlade i första hand på sig information om de egna medborgarna – och enskilda tjallare som kunde finnas i andra länder.

Facebook uppger sig ha 845 miljoner användare. Nu har det kommit fram uppgifter som tyder på att Facebook överdriver antalet användare. Men antalet registrerade personer är i varje fall mångdubbelt fler än vad Stasi hade kapacitet att ha sina kartotek. Och Stasis möjligheter att behandla uppgifterna var ytterst begränsad, jämfört med de möjligheter som IT-jätten Facebook har.

Det är en enda person som har makten över Facebook – grundaren Mark Zuckerberg. Han är ytterst ovillig att dela med sig, trots att Facebook är på väg att börsnoteras.

Den gulliga hemsidan för sociala kontakter är i själva verket en maktspelare som sitter på enorma mängder känslig information om enskilda människors liv.

Människor har förlorat jobbat för att de har varit oförsiktiga på Facebook. Har du koll på vad Facebook vet om dig? Är du alldeles säker på att du kan lita på Facebook?

Mer läsning

Annons