Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facebook vet hur du röstar

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Nu är det bekräftat. Facebook kan kartlägga detaljer i ditt liv som är integritetskänsliga, till exempel sexuell läggning och dina politiska åsikter.

När du går och röstar går du bakom en skärm. Där får enbart du – och ingen annan stå. Inte din käresta, inte din bästa kompis. Även om någon har försökt utöva påtryckningar att du ska rösta på ett visst sätt, är du ensam där i båset. Du kan ta med dig valsedlar från tre, fem eller åtta politiska partier. Det är bara du som vet vilken valsedel du stoppar i kuvertet.

Men Facebook kan nästan stå där i valbåset och titta på hur du röstar. Kan Facebook tjäna pengar på det, så kommer de känsliga uppgifterna att användas. Var så säker.

Det är universitetet i Cambridge som har testat hur Facebook fungerar. 58 000 amerikaner har gått med på att låta forskarna kartlägga deras uppgifter på Facebook och jämföra med deras personlighet.

Varje gång du trycker på ”gilla-knappen”, avslöjas en del av dina värderingar. Varje gång du gör en statusuppdatering ger du bort en pusselbit som kan användas för att kartlägga ditt liv.

Det visade sig att forskarna med hyggligt god precision kunde använda Facebook för att ta reda på en hel del om enskilda människor. Med 88 procents säkerhet kunde de till exempel fastställa sexuell läggning hos män. Med 85 procents säkerhet kunde de bedöma om personen sympatiserade med Republikanerna eller Demokraterna. Det kan vara svårare att göra en sådan kartläggning i Sverige, där vi har åtta riksdagspartier. Men tendensen är ändå tydlig. Även om Facebook inte frågar direkt hur du röstar, så går det att använda uppgifterna för att åsiktsregistrera människor. Och nej, det var inte så att homosexuella män kunde kartläggas enkelt genom att de klickade på ”gilla-knappen” för homoäktenskap. Det var bara fem procent av de homosexuella männen som gjorde ställningstaganden som enligt forskarna gjorde att de verkade ha ett uppenbart intresse för den typen av frågor. Det gick att kartlägga deras sexualitet i alla fall.

Inom EU pågår ett arbete på att ta fram en moderniserad datalagstiftning. EU-kommissionären Viviane Reding vill införa en rätt att bli bortglömd på nätet. Det är ett bra förslag. Företag som Facebook ska kunna åläggas att radera alla uppgifter om en enskild person begär det. Och det måste till lagstiftning på EU-nivå för att rå på jättar som Facebook.

Men även om rätten att bli bortglömd på nätet skrivs in i en lag kommer en del av de känsliga uppgifterna att finnas kvar på nätet. Person X kan ha skrivit på sin blogg att person Y gillar någonting på Facebook. Den uppgiften kan inte lagstiftas bort. Det skulle kräva en alltför stor kontrollapparat och dessutom strida mot yttrandefriheten.

Allt kan inte läggas på lagstiftaren. Det är minst lika viktigt att människor börjar förstå att sociala medier kan användas för att kartlägga intima detaljer i deras liv. En rad till synes oförargliga uppgifter kan, när de samkörs, användas för att avslöja saker i ditt liv som du inte hade för avsikt att berätta för någon.

Mer läsning

Annons