Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facit av fyllehelgen

Annons

”Folk blir dumma i huvudet.”

Det är måhända den bästa sammanfattningen av den gångna helgen. Personen som serverade den var länsvakthavande kommissarien vid polismyndigheten i Dalarna, Göran Lekander. Hans uttalande kom efter en, trots allt, normal midsommarnatt med fylleri, misshandel, olaga hot och trafikolyckor.

Rapporterna från olika delar av landet talar om att firandet i stort sett varit som vanligt – utifrån polisens perspektiv. På sina ställen har det varit litet värre, på andra litet bättre.

Sammantaget rapporteras långt över 100 personer ha blivit mer eller mindre misshandlade av antagonister, som förmodligen varit berusade. Statistik vet att berätta att 70 procent av misshandelsbrotten begås av personer som är berusade och att hälften av offren för misshandeln också är berusade.

Alkoholen är ett gissel i vårt samhälle. Även om de allra flesta kan hantera denna drog, så kan det nog också konstateras att svenskarna dricker mer än vad som är hälsosamt – såväl för individerna som för samhället i stort.

Alldeles före midsommar presenterades en rapport som gjorts av nationalekonomen Ingvar Nilsson för Hjärnskadeförbundets räkning. Han har räknat ihop vad ett vanligt slagsmål utanför en krog kan kosta. Två ungdomar ryker ihop. Båda skadas. En av dem får livsvariga men. 200 olika faktorer har beräknats och räkningen för bara detta slagsmål slutar med en samhällskostnad på 75 miljoner kronor.

Alkoholens skadeverkningar uppgår till långt mer än 100 miljarder kronor enligt andra beräkningar. Det är en kostnad som få vill tala högt om. Attityderna i samhället har i stället förändrats så att det numera snarast ses som en mänsklig rättighet att kunna dricka ett glas vin eller en öl när som helst och var som helst. Antalet utskänkningstillstånd ökar.

Det är en illavarslande utveckling, som i sin förlängning antyder att de potentiellt trevliga familjefesterna under storhelgerna allt mer för allt fler kan komma att innebära fylla, bråk och våld.

Nog är det önskvärt med en allmän klokhet som inte leder till fördumning. Frågan är bara hur den klokheten ska få ökad spridning.

Mer läsning

Annons