Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falskt av Aftonbladet

Annons

Plötsligt var det inte jobbskatteavdrag, krogmoms eller fördelningen av statliga anslag som var den tunga politiska frågan. För ett ögonblick verkade det snarare handla om vad Allmänna valmansförbundet (alltså nuvarande Moderaterna) hade för inställning till allmän och lika rösträtt för 90 år sedan. Denna politiska storm berodde på ett oförsiktigt uttalande av Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten. Hon sade att ”vi var ju med och genomförde det”. Men sanningen är att Allmänna valmansförbundet stretade emot.

Aftonbladet anklagar i en ledare Moderaterna för historieförfalskning:

”Det nya idéprogrammet gör även gällande att Moderaterna – Fritiof Domös gamla Högerparti – var arkitekterna bakom den svenska välfärdsmodellen. Rösträtten och jämställdheten fick vi också till skänks av högern, om man ska lita på idéprogrammet.”

Men nej, det står faktiskt inte så som Aftonbladet skriver. Det står så här i det nya idéprogrammet:

”Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat.” Det är ett politiskt ställningstagande som Moderaterna gör i programtexten, ingen historieskrivning.

Moderaterna har att förhålla sig till sin historia. Det var både okunnigt och vårdslöst av Sofia Arkelsten att påstå att Arvid Lindmans parti drev på för allmän rösträtt.

Moderaternas idéprogram hade kunnat bli vassare. Det hade blivit mer intressant om Moderaterna hade tagit ställning till sin historia. Ett program som beskrev hur Moderaterna har gått från att vara ett konservativt parti med en skeptisk inställning till rösträtten, till att vara ett parti som bejakar rösträtt, välfärdsstat och homosexuellas rättigheter.

Omvandlingen från de ”gamla” till ”nya” Moderaterna är intressant i sig. Men det är inte första gången som partiet har förändrats. Även under den förste partiledaren Arvid Lindmans tid i början av seklet skedde en idépolitisk utveckling.

Men att, som Aftonbladet, försöka klistra fast en 90 år gammal historia på Moderaterna i dag, blir mest lite löjligt. Dessutom gör ju Aftonbladet en synnerligen vårdslös tolkning av vad som står i idéprogrammet. Det kanske skulle kunna beskrivas som historieförfalskning.

Mer läsning

Annons