Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får du läsa denna artikel?

Har du rätt att läsa den här artikeln? Tänk om vi skulle ha en lag som säger att det är olämpligt att just du läser den här texten.

Annons

Det vore en absurd tanke att införa något sådant i Sverige. Men i Ryssland har det blivit verklighet. Tidningsartiklar som behandlar homosexualitet ska, enligt rysk lag, inledas med en text som säger att du inte ska läsa den om du är under 18 år gammal. Det ryska parlamentet har röstat igenom en lag som enligt tillskyndarna ska skydda minderåriga mot propaganda för ”icke traditionella sexuella relationer”.

Lagen är vagt formulerad. På det sättet blir det lättare att åtala folk, vad de än gör. Är det propaganda som kan nå ut till minderåriga om en person säger offentligt att han eller hon är homosexuell? Som Anton Krasovksy, känd programledare för en av de regeringskontrollerade nyhetskanalerna. Han fick nog och berättade i direktsändning att han är homosexuell. Han blev avskedad med omedelbar verkan.

Det är ett farligt spel som Rysslands president Putin bedriver. En blandning av rå maktpolitik och opportunism. Enligt en opinionsmätning är 88 procent av ryssarna för den nya lagen. Presidenten har också stöd av den ortodoxa kyrkan.

I intervjuer med internationella medier försöker president Putin säga att det inte är så farligt. De homosexuella är, säger Putin, fullvärdiga medlemmar i det ryska samhället och diskrimineras inte på något sätt.

När den nya lagen skulle röstas igenom i parlamentets underhus protesterade några homosexuella genom att kyssas utanför byggnaden. De blev attackerade och slagna av civila aktivister. Polisen stod passivt och tittade. Det är alltså okej för ligister att attackera homosexuella.

Ryssland vill vara en del av världssamfundet. Ett uttryck för det är att vinter-OS hålls i den ryska staden Sotji nästa år. Att en stat i Europa så öppet ger sig på en minoritetsgrupp, borde leda till tydligare markeringar från EU och USA. Ta med regnbågsflaggan om du tänker resa till Sotji för att titta på tävlingarna!

Mer läsning

Annons