Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får kommunalrådet fiska?

Visst kan landstingsrådet Marie Louise Forsberg-Fransson studera på sin fritid. Det ska ingen annan lägga sig i.

Annons

I förra veckan uppmärksammades att landstingsstyrelsens ordförande, Marie-Louise Forsberg-Fransson, pluggar sedan några år tillbaka. Hon håller nu på med sin kandidatuppsats. Från en del av hennes egna partikamrater kommer kritik. De ifrågasätter om det är möjligt att plugga och vara landstingsråd samtidigt.

Om någon skulle notera att Marie-Louise Forsberg-Fransson missköter sitt uppdrag. Ja, då finns det anledning att påpeka det. Då finns det anledning att ifrågasätta hur hon prioriterar. Då finns det anledning att ifrågasätta om hon gör skäl för sitt arvode på drygt 68 000 kronor i månaden.

Men om det är som Marie-Louise Forsberg-Fransson själv säger – att studierna snarare går ut över den tid hon har med sin familj, att hon hoppar över att sjunga i kör och så vidare. Ja, då är det en pseudofråga. Det är som att ifrågasätta om en riksdagsledamot får spela klarinett på fritiden. Eller som att ifrågasätta om det är lämpligt att kommunalrådet tar en fisketur under kvällen. Eller som att ifrågasätta om det är rimligt att en ledamot i regeringen (ett mycket tungt uppdrag) går och tittar på en fotbollsmatch på fritiden. Kommunalrådet borde inte ta en fisketur samtidigt som kommunstyrelsen sammanträder. Och regeringsledamoten borde prioritera bort fotbollsmatchen om det är regeringssammanträde samtidigt. Men det finns en fritid även för en yrkespolitiker.

Vi skulle också kunna ställa frågan så här: Är det bra att en politiker tänker tanken att det finns ett yrkesliv efter tiden som politiker? Eller vill vi att politiker ska leva på fallskärmar och politikerpensioner?

Marie-Louise Forsberg-Fransson ska bedömas för det jobb hon gör som förtroendevald. Om jobbet påverkas negativt av studierna: Okej, ifrågasätt det i så fall.

Men om hon gör studierna på sin fritid finns det ingen anledning för vare sig partikamrater eller någon annan att ha synpunkter.

Mer läsning

Annons