Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faran av att glömmma naturens kraft

Annons

Över norra halvklotet sköljer en köldvåg. Vi känner av den in på bara skinnet. I Örebro noterades minus 28,3 grader i går morse, den lägsta temperaturen sedan 1987.

 Vi har trots allt en viss vana med kyla. Vi kan plocka fram varma kläder ur garderoben, uppvärmningen av husen fungerar för det mesta och elavbrotten är än så länge inte omfattande. 

I Storbritannien råder i det närmaste undantagstillstånd. Tusentals skolor hölls i går stängda, flyget stod stilla och militären fick hjälpa till att evakuera 1 000 bilförare som satt fast på en motorväg på Englands sydkust. I det snödränkta Skottland varnas människor från att ta bilen om det inte handlar om ”liv eller död”.

 Premiärminister Gordon Brown kan akut inte göra så mycket åt vädret. Han gick ut på internet och uppmanade alla att ta hand som sina grannar och släktingar. Ovädret blir den yttre fiende som samlar nationen, vardagens trivialiteter och motsättningar läggs åt sidan och alla har ett gemensamt – att bekämpa odjuret i form av vädret.

 Amerikanska Florida är även hårt drabbat. Köldknäppen på ner mot 8 minusgrader låter inte farligt i våra öron, men har förfrusit odlingar av grönsaker och citrusfrukter till ett värde av miljontals dollar. Visst finns beredskap i Florida. Men det handlar om skydd för orkaner och inte nordpolsköld.

Här hemma dukar vi inte under. Vi vet, eller borde veta, vilka hoten och riskerna är; överbelastade elnät och oförsiktigt eldande. Och så trafiken förstås. Vi kan agera förnuftigt och därmed mildra konsekvenserna. Vi har i alla fall tiden på oss att öva. Kylan ska enligt SMHI hålla i sig.

Annat var det för fem år sedan. Den 8 januari svepte den historiska stormen Gudrun in över södra Sverige. Nio människor dog, miljontals träd slets upp med rötterna, el och telefontrafik slogs ut. Räddningsarbetet präglades av kaos och drog ut på tiden. Denna chock för det svenska samhället hade i alla fall det goda med sig att beredskapen höjdes. Så när stormen Per slog till två år senare hade många elbolag och myndigheter lärt sig en läxa.

Det går inte att skydda sig mot allt. Men extremt väder lär bli en del av vardagen. Vi får aldrig bli så kaxiga, att vi tror oss vara herrar över naturen.

Mer läsning

Annons