Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farligt piska upp stämning

Den senaste tiden har ett tiotal rån eller rånförsök inträffat i Örebro. Förmodligen kommer flertalet att förbli ouppklarade.

Annons

Den slutsatsen kan man dra eftersom det är svårt att se samband mellan händelserna. Därmed riskerar anmälningarna att reduceras till några meningar sammanfattade på ett A 4-papper, prydligt nerstoppade i ett kuvert som dimper ner i brevlådan hos den som varit utsatt för brottet. Brevet blir ett bevis på att den enskilde fullgjort sin samhälleliga plikt. Brottet är anmält.

De gånger polisen har alltför lite att gå efter och när brotten inte prioriteras på grund av att ordningsmakten har viktigare saker att syssla med får vi finna oss i att det slutar med ett frågetecken. Samtidigt tvingas den som råkat ut för händelsen att leva vidare med insikten om att ha blivit utsatt för ett övergrepp.

När det gäller den senaste tidens händelser i Örebro har polisen än så länge för lite att gå efter. Det kan saknas samband och snarare bero på en rad olyckliga tillfälligheter. Samtidigt ökar rädslan hos örebroarna. Den grova misshandeln i Oxhagen för ett par veckor sedan när en joggare blev överfallen har satt sina spår. Nu krävs en uppmärksam allmänhet som fortsätter anmäla brott till polisen.

Däremot behövs inga medborgargarden. Vi har alltför många beska erfarenheter av hur områden fungerar när stämningen piskats upp.

I dagens NA berättar vi om en man som nyligen blev nedslagen och bestulen på sin mobiltelefon i närheten av hemmet i Rosta. Händelsen är ytterligare ett exempel på den senaste tidens personrån. Mannen klarade sig relativt bra rent fysiskt men alla som utsätts för den här typen av brott får leva vidare med rädslan.

Den i sig leder lätt till misstänksamhet. Plötsligt riskerar omgivningen bestå av en mängd presumtiva fiender. Men det värsta är uppgivenheten. Den är livsfarlig, vare sig den drabbar polisen eller enskilda. Polisen måste prioritera men att rutinmässigt lägga vissa brott åt sidan kan vara en farlig väg.

Mer läsning

Annons