Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fast i träsket – nu skriver även jag om ”bröstkuppen”

Annons

Jo, jag stod också där och tittade på Reinfeldt. Jag såg det som nu har betecknats som ”bröstkuppen” mot statsminister Fredrik Reinfeldt. På rätt nära håll faktiskt. Jag tänkte direkt: Nej, när jag i kväll bloggar om talet ska jag inte nämna vad som hände. Det handlar om fyra personer som bestämt sig för att sabotera ett politiskt möte. Fyra! Det är en händelse som enbart ägde rum för att vi var ett stort antal journalister som stod och tittade.

Varje dag inträffar det händelser som betyder mer. Men som inte får en rad i media, inte ens en notis. Ett lokalt partiföreningsmöte i Stora Mellösa. Ett PRO-möte i Odensbacken. En IOGT/NTO-förening träffas i Lindesberg. De samlar oftast mer än fyra personer. De diskuterar angelägna samhällsfrågor.

Nu sitter jag här lik förbannat och skriver om den så kallade ”bröstkuppen”. Jag fastnar alltså i samma träsk som så många andra. Och jag ska strax förklara varför.

De fyra kvinnorna hade skrivit ”Ojnare rebels” på sina kroppar. Alltså en protest mot planerna på kalkbrytning i Ojnareskogen på Gotland.

Samma dag gick det ett demonstrationståg mot just kalkbrytningen här i Almedalen. Demonstrationen samlade något hundratal personer. Det var så att säga på riktigt. Den hade ägt rum även om medierna inte hade bevakat den. Jodå, det har skrivits en del om demonstrationen. Men när jag googlar på ”Ojnareskogen” och Almedalen så hamnar följande rubrik i topp: ”Föreningen Bevara Ojnareskogen fördömer bröstkuppen i Almedalen”. Det är ett inslag i Radio Gotland. Och så lyssnar jag på Studio Ett på fredagen. Vem intervjuas? Jo en av de fyra kvinnorna.

Vår Public Service-radio går alltså rakt i den fälla som de fyra kvinnorna i ”bröstkuppen” gillrat. Gör något som är lite spektakulärt, så får du plats på bästa sändningstid. Hon heter Jenny Wenhammar och kandiderar dessutom för Miljöpartiet till riksdagen. Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner har förklarat att detta är en typ av aktivism som inte tolereras.

Uppmärksamhet i media är det enda gruppen är ute efter. Den vill att tidningar ska skriva, för att folk ska få reda på att de finns. Det är en del av deras rekryteringsunderlag.

Jag skulle tycka att det vore mer intressant att ge uppmärksamhet åt dem som deltog i en vanlig demonstration. De som använder lagliga metoder för att tala om vad de vill.

Eller så kanske Studio Ett skulle bjuda in den lokala IOGT-NTO-föreningen i Lindesberg, PRO i Odensbacken eller den lokala partiföreningen som håller möte i Stora Mellösa. Jag lovar. De har ett och annat att berätta som kan vara intressant. Till och med för Stockholmsfixerade etermedier.

Mer läsning

Annons