Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fattiga barn i Sverige

Annons

Sverige ligger i toppen. Och Sverige ligger i botten. Barnfattigdom kan listas på olika sätt. Det är bra, men det viktigaste är att se barnen bakom siffrorna.

I går kom FN-organet Unicef med sin internationella rapport om barnfattigdom. Nyheten för vår del är att fattiga barn i Sverige tillåts falla djupare ner än barn de flesta andra länder som undersökts.

Det vidgade gapet är ett resultat av den ekonomiska utvecklingen - och politiken. Alliansregeringens linje har varit att göra det mer lönsamt att jobba. Jag står för det vi har gjort, kommenterade statsminister Fredrik Reinfeldt rapporten i går.

Det ska han göra. Arbetslinjen är nödvändig för Sverige. Ju fler som jobbar, desto bättre. Arbete ger individen inkomster och oberoende. Föräldrar som jobbar kan försörja sina barn och vara förebilder. Och vårt gemensamma samhälle blir rikare och får mer skattepengar till välfärden.

Den finns en baksida av denna idealbild. Vi kommer aldrig att nå tillståndet där alla föräldrar har jobb. Den verkligheten får inte bli något som hindrar barnen från att få så jämställda förutsättningar som bara är möjligt.

Det goda samhället skyddar barn från konsekvenserna av att deras föräldrar inte har nog med pengar för att uppfylla deras grundläggande behov. Den uppgiften måste Alliansregeringen ta på största allvar för att behålla sin legitimitet.

Socialdemokraterna har fört upp barnfattigdomen på den politiska dagordningen. En förebild är Storbritannien som sedan 2010 har en särskild barnlag med målet att halvera barnfattigdomen till 2020. Efter år av positiv utveckling bröts trenden 2010. Det visar att det inte räcker med politikens starkaste vapen – lagstiftning.

Unicef pekar ut skolan som samhällets kraftfullaste motmedel mot barnfattigdom. Det är rätt. Det är i skolan som barnen ska kunna mötas som jämlikar och individer. Den goda skolan utjämnar de olika bakgrunder som barnen har med sig. Individerna och samhället blir båda vinnare.

Barnfattigdomen i Sverige ska bekämpas, på många olika sätt. Men vi får inte glömma att i de flesta jämförelser placerar sig Sverige i toppskiktet.

Det är däremot inget skäl till att minska på ambitionerna.

Mer läsning

Annons