Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel 2010 – men rätt 2014!

Johan Pehrson måste ha rätt att delta i debatten om Assange-fallet.

Annons

I tv-programmet Agenda diskuterades om åklagaren borde resa till London för att förhöra Julian Assange angående misstankar om våldtäkt. Johan Pehrson (FP) sade i tv-programmet att man kan ”fundera på om inte åklagaren borde vända på stenarna ytterligare en gång för att se om man inte kan få den här saken ur världen”. Ett ganska vagt uttalande, men visst går det att dra vissa slutsatser av det.

Nu ryter riksåklagaren Anders Perklev till.

– Att en riksdagspolitiker öppet ifrågasätter åklagares beslutsfattande i enskilda ärenden är anmärkningsvärt, säger han.

Vi har ett oberoende domstolsväsende. De politiska organen ska inte klampa in och ”rätta” åklagarens beslut. Men samtidigt: Riksdagsledamöter och andra politiker måste kunna delta i debatten. En riksdagsledamot måste få uttala sin upprördhet över exempelvis en friande våldtäktsdom eller en utvisning av ett barn. för att nämna ett par exempel. Om Johan Pehrson tycker att åklagaren hanterat Assange-fallet klantigt måste han få säga det. Steget är trots allt långt mellan en enskild riksdagsledamot och en enskild åklagare. Däremot måste ministrar hålla tyst i enskilda rättsfall. Och även ordföranden i riksdagens justitieutskott bör ligga lågt. Det var till exempel tveksamt av Morgan Johansson (S) (som råkar vara justitieutskottets ordförande) att antyda att Göran Lambertz borde avgå från Högsta domstolen efter att ha deltagit i debatten om Thomas Quick-fallet.

Men år 2010 tyckte Johan Pehrson att kristdemokraten Lennart Bondeson bidrog till att ”underminera rättsstaten” genom att starta ett upprop för utvisningshotade Rim Al Amir”. Hon hade en dödlig sjukdom – och avled senare. Men ur konstitutionell synpunkt är det fallet ännu enklare. Ett kommunalråd har ingen som helst beslutanderätt över Migrationsverket eller migrationsdomstolarna.

Johan Pehrson 2010 hade fel. Johan Pehrson 2014 har rätt.

Mer läsning

Annons