Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel att bry sig om patient?

Rolf Gullö är en besvärlig person. Åtminstone för överförmyndarnämnden i Örebro.

Annons

”Felet” som han gjort är att han engagerat sig för mycket i en patient som drabbats av vanskötsel på ett boende. Det har blivit ett problem för personalen – eller åtminstone en del av personalen – att Rolf Gullö besökt patienten relativt ofta (någon gång i veckan), att han sett till att patienten fått duscha och att han städat patientens rum. Han kollade om duschens golvbrunn var fuktig – för att se om personalen på boendet duschade patienten.

Överförmyndarnämnden fråntog Rolf Gullö uppdraget som förvaltare åt patienten. Förvaltarens uppgift är bland annat att se till att personen har god omvårdnad. Fast överförmyndarnämnden fick stryk i tingsrätten – och sedan även i hovrätten.

Den fråga som överförmyndarnämnden i Örebro nu bör ställa sig är: För vems skull?

Är det ett så stort problem att en person engagerar sig för en patient? Är det besvärande att en förvaltare tar sig tid att besöka en patient en gång i veckan? Det fanns dessutom uppenbara missförhållanden, vilket bland annat hade betydelse när tingsrätten beslutade att Rolf Gullö skulle få tillbaka sitt uppdrag.

Låt oss anta att du själv läggs in på ett boende någon gång i framtiden. En person ska utses för att ta till vara dina intressen. Vem vill du då ska göra det? Skulle du välja Rolf Gullö eller någon av ledamöterna i Örebros överförmyndarnämnd?

Vi behöver fler besvärliga personer som förvaltare, inte färre. Överförmyndarnämnden har nu inget val. Den måste samarbeta med Rolf Gullö. Att göra något annat skulle vara att trotsa ett domstolsbeslut. Men det räcker inte. Nämnden borde ompröva sina värderingar och sitt uppdrag. Vid varje beslut ska den inte bara se till att följa de regler som gäller. Den borde också ställa frågan: För vems skull?

För övrigt upprättade boendet en Lex Sarah-rapport om patienten. En rapport där anklagelser riktades mot Rolf Gullö. Det är en konst att sikta på rätt mål!

Mer läsning

Annons