Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel klimat i Sverige?

Försöker Sverige drömma sig bort till ett varmare klimat? Två år i rad har vi sett hur järnvägstrafiken urartat till kaos, för att vädret blivit som det kan förväntas bli under vintern: kallt och snörikt.

Annons

Även energiproduktionen verkar vara anpassad efter ett önskeklimat. I går visade SVT programmet ”Kärnkraftsfiaskot”. Svensk kärnkraft fungerar sämst i Europa. Medan svenska kärnkraftverk levererar 63 procent av sin kapacitet, levererar de finska 95 procent.

Medan Sverige har avvecklat ett par reaktorer har Finland byggt ny kärnkraft.

Men stoppet för ny kärnkraft är inte den enda förklaringen. Det handlar också om brister i underhåll – och onödiga chansningar. När marknaden inte kan lita på att kraftproduktionen fungerar, märks det på elpriset.

Det finns ytterligare en likhet mellan kärnkraften och järnvägen. Det är en tekniskt avancerad verksamhet. Det tar tid att investera bort bristerna.

Folkomröstningen om kärnkraften 1980 kom till som ett taktiskt drag av Socialdemokraterna, för att bli av med en obehaglig fråga. Men folkomröstningen kom att förlama den svenska energidebatten i flera årtionden.

Kärnkraftsmotståndarna formulerade ett alternativ att kärnkraften skulle avvecklas inom tio år. Socialdemokraterna och Folkpartiet stödde linje två: en avveckling på sikt. Men något datum fanns inte angivet på valsedeln.

Linje två blev störst. Och riksdagen fattade ett beslut att kärnkraften skulle avvecklas 2010. Förbud infördes mot att bygga nya kärnkraftverk. Då bedömdes reaktorerna ha en livslängd på cirka 30 år.

När folkomröstningen hölls var det kärnkraftverkens säkerhet och möjligheten att ta hand om det radioaktiva avfallet som stod i centrum. Växthuseffekten fanns inte på dagordningen.

På 90-talet stod det klart att kärnkraften inte skulle kunna avvecklas till år 2010. Och klimatfrågorna växte i betydelse. Ändå fick folkomröstningen från 1980 fungera som vägledning för energipolitiken.

Hade det till exempel varit tillåtet att ersätta en del av de gamla reaktorerna med nya kärnkraftverk hade vi haft ett bättre läge denna vinter.

2009 kom de nuvarande regeringspartierna överens om energipolitiken. En uppgörelse som äntligen gjorde 1980 års folkomröstning inaktuell. Men vi får dras med följderna ett tag till.

Mer läsning

Annons