Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festival för diktatur

Annons

På torsdagen inleddes en eritreansk kulturfestival i Stockholm. Det låter trevligt i och för sig. Men det är inte en kulturfestival, vilken som helst. I själva verket är det en manifestation för den eritreanska diktaturen.

Den eritreanska regimen har för vana att använda sin makt för att tvinga eritreaner i Sverige att delta i sådana manifestationer.

En eritrean i Sverige som återvänder till Eritrea för att besöka släkten, tar en risk om han eller hon inte har visat sin lojalitet. Dels genom att visa sig på regimens manifestationer. Dels genom att betala en särskild ”skatt” till den eritreanska staten. Eller ska vi kalla det en ”beskyddaravgift” som organiseras på ett maffialiknande sätt av den eritreanska ambassaden.

På det sättet når diktaturens tentakler ända till Örebro och andra städer i Sverige där eritreaner bor.

I Sverige är yttrande- och tryckfrihet grundlagsskyddade rättigheter. Då är det även tillåtet att uttrycka sympati med en diktaturregim – och sedan kalla detta för en ”kulturfestival”. Det är tillåtet för den eritreanska ambassaden i Sverige att resa land och rike runt och propagera för den egna regimen.

Men Sverige och EU borde utreda vilka möjligheter det finns att stoppa penningflödet från utlandseritreaner till regimen i Asmara.

Snart har det gått nio år sedan svensken Dawit Isaak från Göteborg fängslades av den eritreanska regimen.

Det finns nu en oro för att Dawit Isaaks liv kan vara i fara. Någon gång måste det sättas en gräns för den tysta diplomatin, för när Sverige bör skärpa tonen mot regimen i Eritrea.

Den 23 december beslöt FN:s säkerhetsråd att begränsa resemöjligheterna för Eritreas statsledning. Men någon lista över personer som omfattas av reglerna har ännu inte upprättats. Så företrädare för diktaturen i Eritrea kan ändå komma till Stockholm för att delta i en manifestation för den egna regimen, samtidigt som en svensk medborgare hålls fängslad i Eritrea. Det är hög tid att se till att FN-sanktionerna genomförs.

Mer läsning

Annons