Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fildelning och städning

Går illegal fildelning att jämföra med städhjälp? Rut-avdraget har gjort att det blivit ointressant att köpa svarta städtjänster.

Annons

Och något motsvarande måste vi kunna åstadkomma när det gäller upphovsrätt. Någon i regeringskansliet – eller varför inte inom branschorganisationerna – bör fundera över om det går att finna en lösning som gör det ointressant att sno musik eller filmer på nätet. Det ska vara så billigt och så enkelt att alla kan göra det legalt. Om det blir många som är beredda att betala en mindre summa för att ladda ner film och musik, kanske det rent av kan bli en god affär för dem som äger upphovsrätten.

Frågan fick en ny vändning på torsdagen. Högsta domstolen skickar det första Ipred-målet till EU:s domstol. Där kan processen dra ut på tiden. Skivbolag, filmbolag med flera kan få vänta i något år eller två innan det klarnar om de över huvud taget kan tillämpa den lag som skulle sätta stopp för olaglig fildelning.

Lagen går ut på att den som äger upphovsrätten kan kräva av en internetleverantör att lämna ut en viss dators identitet, om det finns välgrundade misstankar om att någon ägnar sig åt illegal fildelning. EU:s direktiv drevs igenom redan 2004. Ipred står för Intellectual Property Rights Enforcement Directive. När identiteten på datorn (IP-adressen) väl har lämnats ut väntar en ny process. Då måste upphovsrättsinnehavaren driva ett civilmål.

Det dröjde till den första april 2009 innan den svenska Ipred-lagen trädde i kraft. Och nu kan det dröja ytterligare ett par år innan vi får veta hur lagen ska tolkas.

Tänk om staten och upphovsrättsinnehavarna hade ägnat dessa år att fundera över andra alternativ.

Upphovsrätten är viktig. Den som komponerar musik eller regisserar en film måste få betalt för sitt arbete.

Men varför denna ensidiga inriktning på elektronisk övervakning? Det finns andra – och smidigare – lösningar.

Om det dröjer ytterligare ett par år innan Ipred-lagen på allvar kan tillämpas i Sverige, kommer de illegala fildelarna ha tid på sig för att utveckla sin teknik för att undvika upptäckt. Och ja, deras motståndare kommer också att utveckla sin teknik för övervakning.

Genom intensiv polisövervakning skulle vi säkert kunna upptäcka många hushåll som köper svarta tjänster. Rut-avdraget är en smidigare lösning.

En billig och enkel tjänst för nedladdning av musik och film, borde vara bättre än övervakning av datanördar.

Mer läsning

Annons