Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmen blir verklighet

Annons

I katastroffilmen 2012 dränks New York av en jättelik havsvåg. Nu hotar en mildare variant av filmens skräckfantasi världsstaden. Myndigheterna har utfärdat order om att evakuera, men alla vill inte riktigt tro på varningar. Som om det inte handlade om verkligheten den här gången.

I USA finns kunskapen om vad orkaner kan föra med sig. För sex år sedan drabbade den tropiska cyklonen Katrina den låglänta kusten i södra USA. Vindstyrkor på 57 meter i sekunden uppmättes. Än värre konsekvenser fick vattenmassorna från havet som vräktes två mil upp över land.

Kritiken av myndigheternas katastrofhantering var massiv. Invånarna blev inte förvarnade och hjälpen efteråt var illa organiserad och dröjde.

Nu sveper orkanen Irene upp över den amerikanska östkusten. Den här gången är det människor, som till del tillhör landets elit, som hotas. Myndigheterna agerar förebyggande och planeringen inför kommande katastrofhjälp är i full gång.

Nära 400 000 New Yorkbor har fått order om att lämna sina hem. Många struntar i varningarna, eller anser inte att de har möjlighet att lämna sin hem. Det är som tv-bilderna från kuststräckan söderut och rapporterna om dödsfall inte riktigt är verkliga.

Södra Manhattan definieras som potentiellt katastrofområde. Risken för översvämningar på grund av skyfall och vågor är stor. Förutom människor finns där också Wall Street, landets finansiella centrum.

Orkanen Irene avslöjar än en gång hur sårbart vårt hypermoderna samhälle är. Debatten om samhällsplaneringens baksidor pågår nu USA. Dysterkvistarnas varningar om att strandnära läge inte är eftertraktansvärda miljoninvesteringar har tyvärr besannats. Frågan är om erfarenheterna av Irene kommer att få någon långsiktig påverkan när väl stormen bedarrat. Människan minne är många gånger så kort.

Orsakerna till de allt mer extrema vädret är också under debatt. En del forskare anser att Irene är ett exempel på klimatförändringen. Andra hävdar att det ännu inte går att fastslå något direkt samband. Båda sidor är överens om att varm luft och varmt havsvatten föder orkaner.

Vad än som sker, bevisar Irene hur försvarslös människan är mot naturens raseri.

Mer läsning

Annons