Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finlands budskap till Ryssland

Annons
Säkerhet för Finland. – Finlands utrikes- och säkerhetspolitik grundar sig på EU-medlemskap, Nato-partnerskap och det nordiska samarbetet, säger Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja (S). Arkivfoto: Geert Vanden Wijngaert/TT-AP

Kriget i Ukraina har gjort att utrikes- och säkerhetspolitiken har blivit en fråga som diskuteras i den finska valrörelsen. Det är knappast en fråga som spelar någon roll i valet. När Finland går till val på söndag är det ekonomi och regeringsduglighet som avgör.

Men Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja konstaterar att det har skett en förändring.

– Mitt ganska långa politiska liv startade med riksdagsvalet 1970. Det här är första gången som det har varit möjligt att tala om utrikes- och säkerhetspolitik, säger han.

Detta är en paradox. Genom hela Finlands historia har utrikes- och säkerhetspolitiken varit en svår balansgång. Och ändå har just utrikes- och säkerhetspolitiken inte varit föremål för någon större debatt.

Finland utkämpade två krig mot Sovjet under andra världskriget. Finland förlorade båda krigen – men behöll sin självständighet.

Den bästa utsiktspunkten i Helsingfors är baren på hotell Torni. Just där etablerades en sovjetisk övervakningskommission över Finland under de första åren efter andra världskriget.

Under mer än 40 år präglades Finland av den känsliga relationen med Sovjetunionen. Även de mest högervridna politiker avstod från att öppet kritisera Sovjet, för att inte störa den känsliga relationen. Nu finns den kommunistiska supermakten inte mer, men det finns en ökad oro för Putins utrikespolitik.

– Finlands utrikes- och säkerhetspolitik grundar sig på EU-medlemskap, Nato-partnerskap och det nordiska samarbetet, säger Erkki Tuomioja.

Erkki Tuomioja är tydlig. EU:s sanktioner mot Ryssland måste fortsätta tills läget lugnar ner sig i Ukraina. Även om läget i Ukraina skulle lugna ner sig ska EU fortsätta med de sanktioner som är kopplade till den ryska annekteringen av Krim.

Och samtidigt: Finland måste fortsätta samarbeta med Ryssland.

– Vi har en 1 300 kilometer lång gräns med Ryssland. Ur Rysslands synpunkt är det deras mest stabila och oproblematiska gräns. De har problem på flera andra håll. Att det delvis är självförvållat är en annan sak.

Även om tidningarna fylls med artiklar om vad Nato-medlemskap eventuellt skulle innebära för Finland, är ett Nato-medlemskap inte aktuellt. Däremot stärks samarbetet mellan Finland och Sverige. Ländernas militära styrkor ska öva tillsammans, köpa utrustning tillsammans och övervaka Östersjön tillsammans. Men någon militärallians är det inte, säger Erkki Tuomioja.

– En militärallians innebär en skyldighet att komma till den andres försvar. Och det är det inte fråga om. Vi har aldrig haft någon militär allians med Sverige. Men under vinterkriget 1939 var Sverige inte neutralt utan levererade betydande resurser till Finland, till exempel vapen och frivilliga, och förklarade sig som ett icke krigförande land.

Samtidigt säger Erkki Tuomioja att Finland inte utesluter någonting. Kanske en militärallians med Sverige någon gång i framtiden. Kanske ett medlemskap i Nato, någon gång i framtiden. Finlands budskap till Putin skulle kunna sammanfattas så här:

– Okej, vi fattar att du ser en Nato-utvidgning som ett hot. Och vi vill gärna samarbeta med dig. Men härja inte i våra grannländer, för då har vi inget val!

Mer läsning

Annons