Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finns det något hopp i denna sörja?

Annons
Missade chansen. Bashar el-Assad missade chansen att genomföra politiska reformer. Nu är det svårt att se något hopp i den sörja som Irak och Syrien har hamnat i. Arkivfoto: TT-AP

I fredagens NA berättar en kristen kvinna som flytt till Örebro om den Islamiska statens härjningar. Islamiska statens framväxt är ett resultat av omvärldens nonchalans.

Hösten 2007 blev den Islamiska staten känd som företeelse i Sverige. Då riktades ett hot mot NA:s ansvarige utgivare och mot konstnären Lars Vilks. En av flera terroriströrelser som fick livsluft i spåren efter den USA-ledda invasionen av Irak. I dag kontrollerar Islamiska staten ett stort område i Irak och Syrien. Kristna hör till dem som utsätts för dess härjningar. Men även muslimer som inte är ”renläriga” är illa utsatta.

Frilansjournalisten Aron Lund beskriver i boken ”Syrien brinner” bakgrunden till den röra som nu har uppstått i Irak och Syrien. Diktatorn i Syrien, Bashar el-Assad har misskött det land som han fick i arv efter sin far. Regimen har byggts kring alawiterna, en religiös minoritet med kopplingar till den shiitiska grenen av islam. Assad-regimen har också försökt knyta andra minoriteter till sig, till exempel de kristna i Syrien.

När den arabiska våren spred sig till Syrien 2011 försökte oppositionsrörelser att undvika att ställa kravet på att regimen skulle avgå. Det var ett sätt att öppna för kompromisser, att Bashar el-Assad skulle kunna gå fram med politiska reformer utan att omedelbart själv åka ut med fötterna före. Men i stället slogs oppositionen ner med stor hänsynslöshet. Militären sköt skarpt på demonstranter och torterade oppositionella.

När Bashar el-Assad skulle göra ekonomin effektivare genom att införa mer marknadsekonomi och privatiseringar, så såg han till att hans egna närstående fick kontroll över en stor del av ekonomin. Först kontrollerade alltså familjen Assad landet genom en statskontrollerad ekonomi – och sedan blev familjen företagare med stora förmögenheter. Ytterligare en grogrund för missnöje, som IS skickligt har kunnat exploatera.

Regimen i Syrien stöds av Ryssland och Iran. Alltså ville rivalen Saudiarabien stödja ”den andra sidan”. Vapen levererades till extrema islamistiska rörelser, via Turkiet.

I dag utgör Islamiska staten ett hot även mot Saudiarabien. Och landet deltar nu i den koalition mot IS som leds av USA.

Resultatet av den amerikanska invasionen av Irak 2003 blev att landet fick en shiamuslimsk regering, som varit påtagligt ointresserad av att vara en regering för hela landet. Det har öppnat för ett folkligt stöd för Islamiska staten. Gamla irakiska militärer, som tidigare var lojala med Saddam Hussein, har anslutit sig till IS.

Så den sörja som nu USA och andra länder försöker ta itu med, är ett resultat av kortsiktigt maktspel. Även USA:s invasion av Irak framstår i det sammanhanget som ett kortsiktigt maktspel. Att störta Saddam Hussein var ingen konst. Att skapa en ny statsapparat, som dessutom har en förankring i befolkningen, var något helt annat. Elva år efter invasionen är Irak ett splittrat land. Och en stor del av landet kontrolleras av IS.

Det är faktiskt svårt att se något hopp i allt detta.

Du kan i dag ställa dina frågor om IS och läget i Syrien till experten Aron Lund.

Lars Ströman Politisk redaktör$RETURN$$RETURN$

Mer läsning

Annons