Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finns Palestina redan?

Annons

Att samtala med Israel är bättre än stänga dörrar. Att kräva medlemskap i FN för en palestinsk stat skulle inte gynna fredsprocessen.

Men det finns också fakta som Israel inte kan bortse ifrån. Den palestinska myndigheten utövar självständig kontroll över stora delar av Västbanken. Den har en egen poliskår, egna lagar, egen administration, eget skolväsende och så vidare. Det är de facto en egen stat, även om dess terrotorium ännu inte har fastställts.

På den israeliska tidningen Jerusalem Posts engelska hemsida finns en bild på den palestinske presidenten Mahmoud Abbas och rubriken: vägen till skapandet av en palestinsk stat. Den som klickar på länken hittar artiklar på detta tema.

I israeliska medier ingår det i den vardagliga rapporteringen att en palestinsk stat kommer att skapas. För 30 år sedan var det en omöjlig tanke. För 20 år sedan var det en oerhört omstridd tanke. I dag anser även de israeliska hökarna – åtmionstone officiellt – att en palestinsk stat ska bildas. Det har också skett en radikal förändring på den palestinska sidan. För 30 år sedan var målet att Israel skulle utplånas. I dag finns det en palestinsk regering som strävar efter en förhandlingslösning med Israel.

Det blir lätt plakatpolitik av detta. Är du för eller mot erkännandet av en palestinsk stat? Ja eller nej? Verkligheten ser inte ut så. Den palestinska organisationen PLO har till exempel en generaldelegation i Stockholm – ett slags officiell diplomatisk representation, fast på låg nivå. Så Sverige har redan officiella diplomatiska förbindelser med företrädare för Palestina.

Det troliga verkar vara att EU enas om att den palestinska myndigheten – eller ska vi sägs staten? – får högre status inom FN-systemet, men inte medlemskap i FN. Att dundra på med ett erkännande av en palestinsk stat skulle bara leda till att EU marginaliseras som röst för fred i Mellanöstern. Det tjänar ingen på. Allra minst palestinierna.

Mer läsning

Annons