Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finsk tuffhet på helt fel sätt

Annons
Tuffing. Finlands Mari Kiviniemi och Storbritanniens David Cameron talar ut. Den finska statsministern vill vara tuff, men borde tänka sig för. arkivbild: Michel Euler/scanpix

Finlands regering sade nej till att ge mer pengar till EU:s tillfälliga krismekanism under EU-toppmötet i förra veckan. Det beslutet får nu tas i juni, två månader efter det finska valet. På det sättet hoppas statsminister Mari Kiviniemi att en obehaglig fråga kan undvikas inför valet den 17 april. Men effekten kan bli den motsatta.

Det är så uppenbart att Mari Kiviniemi agerade valtaktiskt när EU:s stats- och regeringschefer träffades. Ledaren för det populistiska partiet Sannfinländarna, Timo Soini, gick omedelbart till angrepp. Portugal kommer snart att kollapsa – och då kommer Finland att vara med och betala, sade han.

Det kan mycket väl visa sig att han har rätt. Portugals regering har tvingats avgå, efter att ha förlorat en omröstning i parlamentet om ett åtstramningspaket. Nu blir det nyval. Det innebär att det dröjer innan de nödvändiga besluten kan fattas. Ju längre tid det tar för Portugal att själv fatta beslut om åtstramningar, desto större är risken att EU tvingas gripa in.

Om EU någon gång under våren tvingas börja låna ut pengar till Portugal kommer Sannfinländarnas Timo Soine att säga ”vad var det jag sa”.

Finsk politik skiljer sig från svensk. Den är mer pragmatisk. Alla kan regera med alla. Även Sannfinländarna räknar med att vara med i regeringsförhandlingarna efter valet i april. Det finns fördelar med en sådan ordning.

Men en politisk ledare måste stå för någonting. Till exempel att visa solidaritet med andra europeiska länder. Vi kan tycka illa om hur länder som Grekland, Irland och Portugal har skött sina finanser. Eller Island, för att ta ett exempel utanför EU. Men de europeiska ländernas ekonomier är så sammanvävda att vi måste bry oss om de andra. Det ligger i både Finlands och Sveriges intresse att Islands ekonomi tillfrisknar. Det ligger i både Sveriges och Finlands intresse att Portugal kommer på fötter.

Men självklart måste eventuella lån från EU vara förenade med krav.

Vilken politiker vinner då väljarnas förtroende? En som säger ”nej vi ställer inte upp just nu”, trots att det är uppenbart att Finland kommer att säga ja till att ge mer pengar till EU:s krismekanism, när valet är över? Eller en politiker som före valet vågar tala om att de europeiska länderna behöver hjälpas åt – och argumenterar för det även när det blåser motvind?

Finlands statsminister Mari Kiviniemi gjorde vid EU-toppmötet ett försök att visa att hon minsann också kan vara tuff. Hon försökte imitera Sannfinländarna. Det är svårt att tolka hennes agerande på något annat sätt. Då har Finlands väljare anledning att fråga sig vilket alternativ som är bäst: kopian eller originalet. När etablerade politiker försöker låta som populisterna får det bara till effekt att populisterna blir ännu starkare. För då finns det ingen som säger emot.

Statsminister Mari Kiviniemi har agerat ungefär som Sannfinländarna vill, i stället för att gå i polemik mot populisterna.

Mer läsning

Annons