Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fint och fult i Juholts värld

Annons
Brytningsfel? Håkan Juholt skiljer på bra och dåliga jobb i Socialdemokraternas budget. Det är märklig världsbild av en man som säger sig företräda arbetslinjen. bild: Jessica Gow/SCANPIX

Visioner och miljoner blandades när Socialdemokraterna presenterade sin budgetmotion i går. Den som lyssnade på Håkan Juholt och Tommy Waidelich kastades mellan högt och lågt.

Håkan Juholt har varit partiledare sedan i mars. Då hyllades han med mustaschaffischer och allmänt klang och jubel. Det har inte blivit några smekmånader för mannen som skulle leda partiet tillbaka till den historiska positionen som all politiks måttstock.

Håkan Juholt har pratat och pratat -  om ökade klyftor, om barnfattigdom, om straffade pensionärer, om hus i förfall och skrotfärdiga järnvägar, om arbetslöshet och om den allmänt kameralt visionslösa regeringen, fixerad vid skattesänkningar. Den som frågat Håkan Juholt om konkreta besked har hänvisats till den kommande budgeten.

I går kom den i ett samlat paket. Socialdemokraterna vill öka statens utgifter med nästan 20 miljarder kronor mer än regeringen. Merparten går till utbyggd järnväg, nybyggen, sjukförsäkringen, a-kassan, utbildning och arbetsmarknadspolitik - en blandning av investeringar och konkreta pengatillskott.

Allt detta ska betalas med att ta bort den sänkta arbetsgivaravgiften för anställda under 26 år och en bibehållen krogmoms.

De drygt fem miljarder som den sänkta krogmomsen kostar får Socialdemokraterna gratis av regeringen. Momssänkningen är den enskilt största reformposten i regeringsbudgeten och en ytterst tveksam prioritering, eftersom det är högst oklart hur många nya jobb som kan tillkomma nu när lågkonjunkturen närmar sig.

Krogmomsen är regeringens ömma punkt. Socialdemokraterna har sin – rutavdraget. Skattesubventionen av hushållsnära tjänster är en hjälp att få livspusslet att gå ihop för stressade storstadsfamiljer, enligt Håkan Juholts definition. Denna borgerliga politik omfamnas nu även av S, i något beskuren form.

Håkan Juholt är mycket medveten om att han måste försöka locka till sig städernas växande medelklass, de väljare som vände partiet ryggen i valet. Därmed bjuds rut in i den socialdemokratiska stugvärmen, om än med armbågen.

Partiledaren avstod från att berätta om den verkliga nyttan med rutavdraget – fler jobb. Det är ytterst märkligt av en man som säger sig företräda arbetslinjen. Det är som om dessa tjänstejobb inte är goda nog för Socialdemokraterna. Detta trots att tjänstesektorn är den expansiva delen av vår ekonomi. Och dessutom arbetskraftsintensiv, till skillnad från den allt mer automatiserade industrin.

Annat är det med rot. Visserligen vill S flytta över en del av skattesubventionen från privat ”konsumtion och trivsel” till nybyggen, men det är som jobben i dessa branscher är finare. Det kan väl ändå inte vara skillnad på branscher som domineras av kvinnor eller män? Lika illa skorrar det när Håkan Juholt talar om ”McDonalds-jobb”, som om det vore fel med jobb för unga utan yrkesutbildning.

Det finns goda delar i S-budgeten, de som handlar om investeringar i infrastruktur och byggsektorn. Här brister regeringen i sitt snävare perspektiv på den annalkande lågkonjunkturen. Politiker måste satsa på en framtid efter vågdalar i ekonomin.

Håkan Juholt är bra på visioner. Detaljerna, budgeten, visar att Socialdemokraterna har en bra bit kvar till en politik som ser ett Sverige av år 2011 och inte det land som var för 30 år sedan.

Mer läsning

Annons