Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fira jul med gott samvete

Annons

Vad säger du om att fira jul utan hårda klappar under granen. Möjligen lite rättvisemärkt choklad till kaffet. Julklappen blir ett bidrag till trädplantering i någon regnskog.

Eller så här: Den gigantiska platt-tv:n är efter stort besvär inslagen i julklappspapper.

Även du som köpt den där gigantiska platt-tv:n kan göra det med gott samvete. Du gör en insats för ett friare flöde av varor och tjänster över nationsgränserna.

Å ena sidan ser jag gärna att du köper rättvisemärkt och att du kollar arbetsförhållandena för textilarbetarna när du köper kläder.

Å andra sidan får väldigt många människor bättre levnadsstandard, just för att du köper en platt-tv, leksaker tillverkade i Kina och kläder som är sydda i Bangladesh. Varje dag är det tiotusentals människor – framför allt i Asien – som lyfts från absolut fattigdom till ett något mer anständigt liv.

Världshandeln ger också politiska effekter. Handeln är den drivkraft som tvingar den kommunistiska regimen i Kina att minska kontrollen över de egna medborgarna. Utan internet kan kinesiska företag inte agera på världsmarknaden. Och med internet sipprar det in sådan information som de kinesiska ledarna helst skulle vilja stoppa.

Länder som är beroende av att handla med varandra – börjar inte gärna kriga. Det är en av idéerna med EU.

Visst. Den rättvisemärkta chokladen till kaffet och trädplanteringen i regnskogen är en insats för en bättre värld. Men även platt-tv:n.

Så vilket alternativ du än väljer: God jul!

Mer läsning

Annons