Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärmade partier ett problem

I valet i höst kandiderar runt 55 000 personer. Det är summan av alla partilistor i kommun-, landsting/region- och riksval. Kandidaternas bakgrund, ålder, kön, yrken, intressen med mera ger en antydan om partiernas representativitet.

Annons

Dagens Samhälle skrev nyligen om åldersstrukturen bland dem som ställer upp i valet. Den största enskilda åldersgruppen är 64-åringar. Medelåldern är 52 år, och personer i medelåldern och uppåt är överrepresenterade. Det finns få kandidater i åldrarna upp till 30 år.

Generationsfrågan är en svaghet hos partierna. Tittar man på sådant som olika etnisk- och kulturell bakgrund är partierna ännu mer monolitiska. Partierna är ingen möteplats för människor med olika intresen och historia, utan de som finns där är tämligen lika. I takt med krympande medlemstal växer avståndet mellan politik och medborgare.

Politik är, och ska givetvis vara, en frivillig syssla. Men det finns viktiga poänger med olikheter och mängd, nämligen att skiftande erfarenheter gör politiken bättre rustad att möta utmaningarna som vårt samhälle har. I dag är den till stor del mötesplats för väletablerade och välsituerade människor.

Man missar perpektiv och erfarenheter. Tentaklerna mot samhället blir färre. Andelen förtroendevalda som har politiken som yrke ökar, på gott och ont.

Summan av tappade medlemmar, medialisering, professionalisering och bristande representativitet är ett demokratiskt problem. Partierna är främsta bärare av en politisk kultur. Den får inte raseras.

Drivkrafterna bakom denna utveckling är flera. Den är inte ödesbunden, utan en del av problemen är självvalda. Partierna har gjort sig obehövda i allt fler sammanhang, till exempel när det handlar om samtal med medborgarna om samhällsutveckling och offentlig sektor. Numera är det vanligt att den typen av möten sköts av kommunala instanser: medborgarkontor, medborgarprojekt, inflytandekonsulter. De ägnar sig i stor utsträckning åt sådant som borde vara grundläggande uppdrag för ett parti. Partierna får dessutom pengar för göra just sådant.

Mer läsning

Annons