Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flagga för jämställdhet!

Att plocka ner sydstatsflaggan kommer inte att lösa problemen i USA. Men det är en viktig symbolhandling.

Annons

Den unge mannen har ljust hår och en ranglig hållning. På bilden står han i ett sovrum och tittar in i kameran. Ett leende och han skulle ha kunnat misstas för en helt vanlig tonåring. Men Dylann Roof är en tonåring som bär en t-shirt med Heil Hitler på bröstet. Flaggan som han lutar mot axeln är en sydstatsflagga. Snart kommer han att storma in under bibelstudierna i den traditionella afro-amerikanska kyrkan i Charleston och kallblodigt skjuta ihjäl nio personer.

I början av veckan föreslog republikanska guvernören Nikki Haley, som en reaktion mot skjutningen i Charleston, att sydstatsflaggan skulle tas ner från alla statliga byggnader i South Carolina.

Haleys uppmaning, som har mött applåder långt upp i Vita Husets korridorer, kom efter att butikskedjorna Walmart och Sars meddelat att de kommer att plocka bort alla sydstatsflaggor från sortimentet.

I Sverige känner vi igen flaggan från nedsänkta raggarvolvos som kör runt torget på tisdagsnätterna. Men för många i USA är det en symbol för segregation och diskriminering med rötter 150 år tillbaka i tiden. Den är visserligen en patriotisk symbol för vissa, men för merparten är det ett ställningstagande för slaveri och rasism.

Under ett tal i veckan sa president Obama att han vägrar att se det som händer i USA som ett nytt normaltillstånd. Han refererade inte bara till Charleston, utan till Ferguson, New York och Baltimore. Upplopp, dödligt våld och sociala klyftor som skär genom den amerikanska drömmen.

Att plocka ner sydstatsflaggan är en symbolhandling. Det kommer inte att förhindra nya våldsamma tragedier. För det krävs bredare insatser. Men det fungerar som en markering mot rasism och för ett inkluderande samhälle.

Förändring börjar med en kollektiv vilja. I USA handlar det om att plocka ner sydstatsflaggan. I Örebro handlar det om att hissa en prideflagga.

Mer läsning

Annons