Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler äldre arbetar i Sverige

Pensionärer arbetar mer i Sverige än i andra EU-länder. Det är en nyhet att glädjas åt. Det är bra för oss alla.

Annons

I en intervju för två år sedan sade den dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt att fler måste arbeta längre. Ett arbetsliv skulle kunna fortsätta fram till 75 års ålder, sade han. Han fick mycket mothugg. Det gav inte lika mycket uppmärksamhet att han också sade att vi måste fundera över studiestödet. Även den som har fyllt 50 skulle kunna plugga.

Det finns en vanföreställning som säger att äldre ska flytta på sig, för att ”ge plats” åt yngre. Visserligen kan det se ut så på en enskild arbetsplats. Arbetsgivare och fack kan komma överens om att erbjuda avtalspensioner för de äldsta, i utbyte mot att de yngre får bli kvar. Det kan vara en smidig lösning på en enskild arbetsplats. Men vi kan inte pensionera bort arbetslösheten. För då blir det färre som är med och betalar välfärden. Och pensionspengarna ska räcka till fler, samtidigt som färre arbetar. Den ekvationen går ihop om vi försämrar villkoren. Någon som gillar den tanken? Räck upp en hand!

Vi måste skapa ett system som tillåter och uppmuntrar att människor har fler än en yrkeskarriär. Det räcker inte med en mer flexibel pensionsålder.

Det finns människor som är utslitna redan innan de har fyllt 65. Men det finns också människor som med glädje arbetar tills de är över 70. Då måste vi ha ett system som inte kretsar kring en fast pensionsålder, utan tillåter människor att delta i arbetslivet efter förmåga. Människor måste kunna arbeta mer efter sin förmåga än efter ett schema som säger att du ska vara på jobbet åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan.

Enligt SCB görs det första uttaget av pension vid 64 års ålder i Sverige. Genomsnittet för EU är 59 år. Dessutom visar SCB:s undersökning att ”pensionärer” arbetar mer än i andra EU-länder. Det är glädjande. Men vad gör den nuvarande regeringen? Jo, den föreslår en höjning av av arbetsgivaravgiften för äldre arbetskraft. Det är en signal i fel riktning.

Mer läsning

Annons