Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler borde välja skola

Annons

Det fanns en tid då det var en liten och exklusiv överklass som valde att låta sina barn gå i privata skolor. Det var nämligen svindyrt.

Friskolereformen i början 90-talet innebar en explosion av nya skolor. Vem som helst kunde plötsligt välja en fristående skola åt sina barn, oavsett inkomst. Pengarna följde med barnet. Det var en del av den valfrihetsrevolution som regeringen Bildt genomförde efter valet 1991. En Moderatledd regering skapade – om man så vill – valfrihet för låg- och medelinkomsttagare.

24 procent av grundskoleeleverna i Örebro väljer en skola som inte ligger närmast den egna bostaden. I skolområde sydväst är det nästan hälften, 47 procent.

Det är många föräldrar som väljer bort Vivallaskolan. Ett val som inte alltid sker på rationella grunder. Visserligen är Vivallaskolans resultat långt ifrån lysande. Men det ska sättas i relation till att många elever som är nyanlända till Sverige börjar på just Vivallaskolan. Om en elev gör sitt första svenska skolår i årskurs nio, ja då blir det svårt att nå de mål som fastställts i den svenska läroplanen. Det ligger i sakens natur.

I trygghetsundersökningarna har Vivallaskolan lysande resultat. Kanske något att fundera över för föräldrar som på avstånd tvingats uppleva hur deras barn har mobbats.

Ryktet kan betyda mer än fakta när skolvalet ska göras. En granne har hört att ... Men det är inte säkert att det som passade grannens barn fungerar bra för ditt barn. Och omvänt! Det kan dessutom vara en viss skillnad mellan vad grannen ”har hört” och fakta.

I gymnasiet är bilden en annan. Där är segregationen mindre än i grundskolan, enligt en rapport från Studieförbundet näringsliv och samhälle som publicerades för två år sedan.

Problemet är inte att föräldrar gör val. Det vore snarare önskvärt att fler föräldrar väljer skola.

Föräldrarnas val hindrar inte att vi ska ställa krav på skolor, fristående såväl som kommunala. De ska följa läroplanen. Och de ska se till att eleverna blir kvalificerade för gymnasiestudier. En skärpning av tillsynen över skolor är en av de förändringar som utbildningsminister Jan Björklund har drivit igenom.

Det är resultaten i skolan som är viktiga – både för Faduma och Mohammed på Vivallaskolan och för Anders och Lisa på Adolfsbergsskolan.

Mer läsning

Annons