Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler hot mot lokala politiker

Enligt rikskriminalen är trenden tydlig. Hoten mot politiker har blivit fler, Och det är ofta de lokala och regionala politikerna som har drabbats.

Annons

För ministrar har det numera blivit rutin att ha livvakter runt omkring sig. Och det gäller även för exempelvis Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Rätt så!

Ledamoten i kulturnämnden i en mindre kommun får knappast något livvaktsskydd. Men personen kan vara väl så utsatt. Och många lokala politiker lämnas i värsta fall rätt ensamma, när de utsätts för hot.

En faktor som Johan Grenfors på Rikskriminalen pekar på i en intervju med Ekot är att det har blivit lättare att hota. Några knapptryckningar på datorn räcker. Rikskriminalen har noterat 2 300 brott som kan kopplas till årets valrörelser. Även på toppnivå har Sverige en dyster historia. En statsminister och en utrikesminister har mördats.

Det ligger i sakens natur att människor ilsknar till på politiker. En del människor buntar ihop alla politiker och tycker att de är mer eller mindre korkade. Andra vänder sin vrede mot politiker som har fattat ett enskilt beslut. Nedläggning av en skola är ett typexempel på en åtgärd som framkallar ilska, oavsett om beslutet är väl underbyggt eller inte.

Så finns det också en liten grupp människor som går över en gräns. I en del fall handlar det om enskilda människor. Men det finns också politiska grupperingar som legitimerar attacker på motståndare.

Att vara förtroendevald i en kommun är allt annat än glamoröst. De allra flesta är fritidspolitiker. Personer som läser handlingar, pratar med väljare och fattar svåra beslut. Varje gång en förtroendevald avgår för att han eller hon fått ett hot via mejl, är ett nederlag för demokratin.

Det är okej att bli arg på en politiker. Men någon gång borde vi också sända en tacksamhetens tanke till alla de människor som läser handlingar och går på möten, i syftet att göra kommunen lite bättre.

Mer läsning

Annons