Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler poliser hjälpte inte

Annons

En polismyndighet får in en anmälan om grov fridskränkning mot en 14-årig flicka. I klartext: Det finns en misstanke att hon utsätts för misshandel. Ett klart prioriterat ärende. Men det dröjer tre månader innan polisen ens pratar med den 14-åriga flickan. Sedan dröjer det ytterligare fyra månader innan åklagaren får en utskrift av förhöret.

Ärendet beskrivs på JO:s hemsida. Den berörda polismyndigheten får hård kritik. Resursbrist räcker inte som skäl, fastslår JO. När det finns en misstanke om att ett barn utsätts för allvarliga kränkningar ska det gå undan. Att skylla på resursbrist är som om brandkåren skulle låta bli att rycka ut om det brinner, för att de har resursbrist.

Är det någon institution i samhället som har fått ett resurstillskott så är det polisen. För tio år sedan, 2001, hade vi 15 858 poliser. I dag har vi 20 000 poliser. Det är en ökning med mer än 25 procent.

Dagens Nyheter har granskat polisens arbete. Samtidigt som vi har fått fler poliser, har andelen uppklarade brott minskat. Och vid en pågående våldtäkt tar det ännu längre tid för polisen att rycka ut än vad det gjorde för några år sedan.

Egentligen borde inte det här komma som någon nyhet. Polisen har stora ledningsproblem. Ineffektiviteten är slående. Så har det varit under en längre tid.

Visst finns det ljuspunkter. Till exempel har polisen i Örebro lyckats få fast en person som misstänks för flera av de våldtäkter som ägt rum i stan. Polisen kan!

Men hur är det med alla vardagsärenden – de som inte får så stor uppmärksamhet? Mannen som misshandlats i krogkön. Familjen som har fått inbrott i sin villa.

Visst kan det vara bra med fler poliser, men bara om det leder till en verklig förändring. Att fler brott klaras upp. Att fler brottsoffer känner att de får hjälp.

Att öka antalet poliser i ett polisväsende som brottas med svåra effektivitetsproblem är knappast rätt medicin. Det ökar utgifterna för skattebetalarna. Men det verkar inte ha lett till att våldtäktsoffer har fått hjälp snabbare.

Justitieminister Beatrice Ask säger att hon nu vill se resultat av satsningarna på polisen. Om tre och ett halvt år är det val igen. Det är den tid hon har på sig att vidta åtgärder för att öka polisens effektivitet. Eller ska hon återkomma i nästa val med att lova ännu fler poliser? En fördubblad polisstyrka som gör hälften så mycket?

Mer läsning

Annons