Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fly från Örebro län?

Annons

Fly från Örebro län, säger Svenskt näringsliv i sin konjunkturprognos. Nja, inte riktigt. Men ändå något i den stilen: ”I län som Västmanland och Örebro borde nettoutflyttningarna vara högre. Arbetsmarknadsläget har försämrats under de senaste åren och nu är det i dessa två län där befolkningen arbetar i lägst utsträckning”. Alltså: eftersom folk inte har jobb borde fler flytta från Örebro län.

Det låter inte så muntert. Nästan nedslående. Men tänk om Svenskt näringsliv har rätt.

Enligt planerna ska förhandlingarna om uppsägningar på Esab i Laxå bli klara den här veckan. Det handlar om 170 personer som förlorar sina jobb. Människor som naturligtvis vill ha arbetskamrater att fika tillsammans med, pengar för att betala familjens semester och en stadigvarande inkomst att redovisa när de behöver låna pengar av banken för att rusta upp huset.

Så medan Laxå kommun kämpar för att behålla sina invånare, kommer det snart att finnas ett antal personer som funderar över om de över huvud taget kan bo kvar i Laxå. För en del kommer svaret att bli att de kan bo kvar, men kanske pendla till Örebro eller någon annan ort i närheten. För andra kommer svaret att bli nej. En flytt är ett bättre alternativ än att bo i Laxå och vara arbetslös. Det är bra för den enskilde. Det är bra för landet. Och det är faktiskt även bra för Laxå.

Men Svenskt näringslivs konjunkturprognos ger också ett annat budskap. Det finns ingen naturlag som säger att tillväxten sker i storstäder. Just nu går det väldigt bra för Norrbotten. Länet skriker efter arbetskraft till gruvindustrin. Och när gruvindustrin växer får det kringeffekter. Bostäder måste byggas. Det blir ökad efterfrågan för handeln.

Frågan är om Bergslagen så småningom kan ta del av tillväxten inom gruvindustrin. Det skulle i så fall kunna leda till att Svenskt näringsliv reviderar sin bedömning att folk borde flytta från Örebro län.

Men Örebro län måste leva av sin egen konkurrenskraft, inte av gåvor från någon annan.

Mer läsning

Annons