Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingsmugglarnas guldgruva

Det klingar falskt när Europas ledare beklagar den tragiska båtolyckan utanför ön Lampedusa i Italien. Det går att förhindra sådana tragedier!

Annons

Det är inte första gången det händer att desperata människor drunknar i ett försök att ta sig till Europa. Men i veckan skedde det i större skala. En båt med över 500 flyktingar hamnade i sjönöd och sjönk i Medelhavet. Vi talar nu om hundratals döda. Om de överlevande har rätt att få asyl i ett EU-land är svårt att avgöra. Varje fall ska prövas individuellt. Men när människor ger sig ut på den här typen av fartyg är de desperata.

Europas länder för en politik som är rena rama guldgruvan för just flyktingsmugglare. Det ligger i sakens natur att vi knappast kan nå ett idealtillstånd av ordning och reda när det gäller asylsökande. Det handlar ofta om diktaturer och krigsdrabbade länder. Men vi kan ta några steg i riktning mot att rycka undan marknaden för smugglarna. Det är nästan omöjligt för en person från exempelvis Eritrea eller Somalia att komma till Europa den officiella vägen.

Är du då desperat säljer du alla dina tillgångar, betalar en flyktingsmugglare, kliver ombord på sjöodugliga båtar och lyder smugglarens råd att slänga bort passet.

Migrationsminister Tobias Billström (M) pekar på en väg: fler länder måste ta ansvar – och ta emot kvotflyktingar. En annan väg är den som EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) pekar på. Människor måste få ökade möjligheter att söka asyl på ett ordnat sätt. En väg är att EU-länderna skapar asylkontor i närheten av konfliktområden. En annan väg är att bevilja humanitära visum, alltså visum till personer som vill söka asyl.

EU-länderna har enats om ett asylpaket. En rad lagar som fastställer ramar för hur asylsökande ska behandlas och när de ska beviljas asyl. Katastrofen i Lampedusa visar att EU-ländernas regeringar borde ta ytterligare steg mot en gemensam asylpolitik. Men törs de?

Mer läsning

Annons