Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föga glamouröst polisarbete

Annons

Ett byggföretag som ägs av två personer från Örebro går i konkurs. Det visar sig att 26 av 54 anställda är straffade.

Att många av de anställda är dömda för brott är i sig inget bevis för att något fuffens har förekommit. Det skulle kunna handla om personer som valt att bli hederliga.

Oavsett hur det är i det enskilda fallet, är det ett faktum att det ofta finns kopplingar mellan den kriminella världen och laglig verksamhet. Det är en grannlaga uppgift för myndigheter att skilja hederliga företagare från dem som sysslar med olagliga affärer, vid sidan av den lagliga fasaden.

Den organiserade brottsligheten måste bekämpas från flera olika håll samtidigt.

Kriminalpolisen ska kartlägga kriminella gäng och deras ekonomiska transaktioner. Rikskriminalens chef Klas Friberg sade vid ett seminarium i Stockholm i förra veckan att polisen har betydligt bättre koll på de kriminella gängen i dag, jämfört med för fem år sedan. Att gängen söker sig till nya verksamheter kan vara irriterande för de människor som drabbas. Men det är också ett tecken på att polis och andra myndigheter lyckats störa dem. Då försöker de kriminella att byta spår.

Samarbetet mellan polisen och andra myndigheter är också en viktig faktor. Polisen har numera ett journummer till kronofogdemyndigheten. Även om det inte går att bevisa brott, kan kronofogdemyndigheten ta bilar, smycken och andra värdeföremål i beslag, om det visar sig ägaren har stora skulder.

Slutligen ska vi inte glömma det traditionella polisarbetet – det föga glamourösa slitet som tusentals poliser sysslar med.

Om det är riskfritt att sälja stöldgods, att bryta sig in i villor eller sälja narkotika, så kommer det att dyka upp nya kriminella entreprenörer så fort en liga har sprängts. Därför är det viktigt att polisen sätter fast folk för ”ringa narkotikabrott”, villastölder och häleri. Även polisens vardagsarbete är en del av kampen mot den organiserade brottsligheten.

Mer läsning

Annons