Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För vem är det kaos?

Annons

”Valkaoset” fortsatte under tisdagen, om vi ska tro kvällstidningsrubrikerna.

Men det ska vi inte.

Vad är det som nu händer. Jo, i lugn och ro räknas de sista rösterna. Det kan skilja så lite som 1 000 röster för att regeringen ska få egen majoritet. Om den inte skulle få egen majoritet inleds sannolikt diskussioner mellan de olika blocken. Långt ifrån kaos.

Det har hållits ett val i god demokratisk ordning. Ett nytt parti har valts in i riksdagen. Men det är också tydligt att den sittande regeringen har fått ökat stöd. Var är det kaos någonstans?

Men kvällstidningslogiken är inte alltid så saklig.

Och det finns en annan logik som, så här efter valet, bör ifrågasättas.

Gång på gång har Sverigedemokraterna utpekats som potentiella vågmästare. Det är också kvällstidningslogik i och för sig. Men även andra medier har hängt på denna trend.

Men vi frestas att fråga: Har reportrarna lyssnat på vad som har försiggått både inför och efter valet?

Allianspartierna har före valet sagt att de inte tänker samverka med Sverigedemokraterna. Om det skulle uppstå ett oklart läge skulle de prata med Miljöpartiet. Det sade de före valet. Det säger de nu, efter valet.

De rödgröna har också sagt att de inte tänker samverka med Sverigedemokraterna. Om det skulle uppstå ett oklart läge skulle de ta kontakt med de två mittenpartierna. Är det någon som minns detta? Det var trots allt inte så många dagar sedan.

Alltså: De partier som inför valet hade en teoretisk chans att bli ”vågmästare” var Centerpartiet, Folkpartiet och Miljöpartiet.

Förlåt denna självklarhet, men det kan ändå vara värt att påpeka: med vågmästare menas ett parti som kan få vågen att så att säga tippa över. Och enligt den definitionen har Sverigedemokraterna egentligen aldrig haft en chans att bli vågmästare, vare sig före eller efter valet. Men att konstatera det kanske skulle bli lite pinsamt för en del medier.

Är det därför kvällstidningarna utropar att det nu råder kaos? Deras värld har plötsligt blivit obegriplig. Visst, då kan det kännas lite kaotiskt.

Mer läsning

Annons