Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbannad på EU?

Annons

Är du förbannad på EU? Då är det bara att sätta i gång med en namninsamling. Den första april trädde systemet med ”medborgarinitiativ” i kraft. Kommer det in en miljon namnunderskrifter ska EU-kommissionen ta ställning i en viss fråga.

Men uppriktigt sagt: det smartaste sättet att påverka EU är fortfarande att rösta i valet till riksdagen och valet till EU-parlamentet. Och allrahelst engagera sig i ett politiskt parti.

EU griper in i vår vardag. Allt som finns i ditt kylskåp är EU-reglerat. EU tvingade Sverige att avskaffa licensjakten på varg efter ett ingripande från EU-kommissionen. Många jägare blev förbannade, medan rovdjurens vänner jublade. EU har bestämt hur ofta kommunerna ska kolla badvattnets kvalitet. Det finns EU-regler om mängden kakaofett i chokladbiten. Det finns EU-regler som säger vad ett mobiltelefonsamtal får kosta när du befinner dig i utlandet.

Så visst finns det skäl för vanliga medborgare att bry sig om EU.

Medborgarinitiativet finns inskrivet i EU:s fördrag. Det kan låta både sympatiskt och demokratiskt att människor kan starta namninsamlingar – och tvinga EU-kommissionen att agera.

Men det finns en rad spärrar i systemet. Kravet att det ska vara en miljon namnunderskrifter från medborgare i sju EU-länder innebär att att det krävs en väloljad organisation som kan driva frågan. Initiativet ska godkännas av EU-kommissionen. Dels ska inriktningen inte strida mot EU:s värderingar. Dels ska det vara en fråga, där EU-kommissionen har rätt att agera.

Ett medborgarinitiativ är inte direkt något som ett byalag i Bergslagen kan dra i gång på egen hand.

Att redan nu avfärda medborgarinitiativet vore nog fel. Vi får se hur det kommer att fungera och vilka organisationer som anser att det är värt besväret att starta en namninsamling.

Men vägen till en större möjlighet för medborgarna att påverka EU går över de politiska partierna. Vargjakt, regler om badvatten och halten kakaofett i choklad är trots allt begripliga och konkreta frågor. Partierna måste erbjuda en plattform för att diskutera sådant, inte bara i riksdagens EU-nämnd utan också på lokal nivå.

Mer läsning

Annons