Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föredrar halshuggning

En amerikansk domare sade i veckan att USA borde sluta att avrätta folk med giftiga injektioner. Det är bättre att hugga huvudet av dem, anser han.

Annons

Av de västliga industriländerna är det bara två som fortfarande tillämpar dödsstraff: USA och Japan. I USA har avrättning med dödliga injektioner brett ut sig. Ett försök att göra avrättningarna så skonsamma som möjligt.

Men EU har infört förbud mot att sälja läkemedel som används för avrättningar. Det har blivit svårt för amerikanska delstater med dödsstraff att hitta kemikalier att döda folk med. Så nu prövas nya blandningar.

Den dödsdömde Clayton D Locket plågades under 13 minuter innan avrättningen avbröts. Han dog senare i en hjärtattack. I veckan avrättades dubbelmördaren Joseph Wood. Han flämtade i två timmar innan han dog.

Domaren Alex Kozinksi säger som det är. Det går inte att avrätta folk på ett sätt som inte är brutalt. Han avfärdar såväl gamla metoder av typen elektriska stolen och gaskammare som nya av typen giftiga injektioner. Halshuggning med giljotin är bättre menar han, men inte riktigt realistiskt som metod i USA. Så till sist kommer han till slutsatsen att arkebusering med grovkalibriga vapen på nära håll är det bästa. Då dör den som ska avrättas säkert. Inga incidenter med dödsdömda som kippar efter andan under lång tid innan de slutligen avlider.

Men det finns två avgörande argument mot dödsstraffet. Det ena är det moraliska. Staten ska inte döda folk, för att visa att det är fel att döda. Det andra handlar om rättssäkerhet. Sedan 1973 har 140 personer släppts ur dödscellerna sedan de friats.

Iran, Kina, Nordkorea och Jemen hör till de länder som genomför flest avrättningar. Och på den listan finns även USA.

USA kan inte jämställas eller ens jämföras med länder som Nordkorea eller Iran. Men det är ingen tillfällighet att nästan alla demokratier har avskaffat dödsstraffet.

Mer läsning

Annons